Zon niet goed voor acne
nieuws
Het is een fabeltje dat zonlicht een gunstige invloed zou hebben op acne. Integendeel: na een mogelijke tijdelijke verbetering volgt een opstoot, en tijdens een acne-behandeling wordt de huid een stuk gevoeliger voor zonlicht. Dat zegt dermato-cosmetologe Vera Rogiers van de Vrije Universiteit Brussel. Wie toch in de zon moet komen, kan dus maar best een crème met een zeer hoge UV-bescherming gebruiken.
Acne is een chronisch huidprobleem dat vooral voorkomt bij jongeren in de puberteit met als symptomen een glimmend gezicht, rug en decolleté, zwarte puntjes en puistjes. Het wordt veroorzaakt door een samenspel van vier belangrijke factoren: een verhoogde talg- of sebumafscheiding onder invloed van mannelijke hormonen; een verhoogde verhoorning van de huidcellen in het bovenste deel van het haarzakje waardoor de huidschilfers trager loskomen; bacteriën in de acne-propjes die irriterende stoffen doen ontstaan en ontstekingen die leiden tot pukkels, puistjes en cysten.
De meest banale vormen van acne worden behandeld met medische gels en crèmes, die vooral benzoylperoxide, vitamine A-zuur, antibiotica, azaleïnezuur, adapalene of alfahydroxyzuren bevatten. Pas bij meer ernstige vormen schakelt men over op pillen die vooral antibiotica bevatten, anti-androgenen en vitamine A-zuurderivaten.
Acne kan niet genezen door het gebruik van cosmetica, maar een goede huidverzorging naast de medische behandeling is wel zeer belangrijk. Zo dient de huid gereinigd te worden met een lotion of gel met een huideigen tot neutrale pH (5 tot 7), en kan men de huid hydrateren met een niet-comedogene crème of gel. Alcoholische oplossingen en lotions met meer dan 15 procent alcohol zijn uit den boze wegens erg irriterend en uitdrogend.
Volgens prof. dr. Vera Rogiers van de Vrije Universiteit Brussel doen er heel wat fabeltjes de ronde over acne. Zo klopt het bijvoorbeeld helemaal niet dat vette voeding zoals chocolade en frietjes acne zouden veroorzaken, en is een acne-huid helemaal geen vuile huid. Rogiers benadrukt ook dat er geen snelle wonderbehandelingen bestaan: alle behandelingen moeten minstens drie tot zes maanden trouw gevolgd worden alvorens er zichtbare verbetering optreedt. Bij de aanvang van een behandeling kan de acne zelfs tijdelijk even verergeren. Geduld is dus een absolute noodzaak. Maar het grootste misverstand is ongetwijfeld de idee dat zonlicht een gunstig effect zou hebben tegen acne. Uit de zon blijven is de boodschap want ook al treedt er tijdelijk mogelijk een verbetering op, dan wordt die nadien gevolgd door een opstoot. Bovendien wordt de huid gevoeliger voor zonlicht wanneer ze behandeld wordt met vitamine A. Mensen met acne die toch in de zon moeten zijn, kunnen dus maar best een beschermende crème gebruiken met een zeer hoge UV-filter.
Lees ook: Wat kan je doen tegen acne?