Kleine hoeveelheid alcohol al schadelijk voor darmbarrière
nieuws
Een kleine hoeveelheid alcohol, vergelijkbaar met één à twee glazen bier of wijn, heeft al een nadelig effect op de darmbarrière. De doorlaatbaarheid van de dikke en dunne darm was toegenomen, waardoor de kans op bacteriële infecties in het lichaam en ziektes als dikke darmkanker, maar ook leveraandoeningen en leververvetting worden vergroot. Met name de stof acetaldehyde, het afvalproduct van alcohol, is giftig voor veel type cellen. Dat blijkt uit onderzoek van het Maastricht Universitair Medisch Centrum.
Voor het onderzoek werden minimale hoeveelheden alcohol (opgelost in water en vergelijkbaar met één a twee glazen wijn of bier) via een infuus in de twaalfvingerige darm toegediend aan een aantal proefpersonen. In vergelijking met de controlegroep bleek de doorlaatbaarheid van zowel de dunne als de dikke darm aanzienlijk te worden vergroot. Naast deze waarnemingen bij de deelnemers, werden de alcoholeffecten ook aangetoond in een 3D-model van de darmbarrière. Het model toont aan dat alcohol verschillende mechanismen in darmcellen drastisch verstoort, waardoor onder andere celdood kan optreden.
Opmerkelijk genoeg heeft het tegelijkertijd innemen van bepaalde, zogenoemde korte ketenvetzuren samen met alcohol een gunstig effect op de darmcellen. Deze vetzuren zijn in staat om de darmbarrière bescherming te bieden tegen de schade die wordt veroorzaakt door alcohol. Het is uiteindelijk dus ook moeilijk te zeggen wat het precieze effect is van het drinken van bijvoorbeeld één glas wijn of bier, omdat er meer dan alleen alcohol in zit. Feit blijft wel dat alcohol op zich een schadelijk effect heeft op de darmbarrière, zelfs bij minimale hoeveelheden.