Kruisallergie bij hooikoorts: ook allergisch voor groenten en fruit

In dit artikel
Kruisallergie bij hooikoorts: ook allergisch voor groenten en fruit

dossier Ongeveer de helft van de mensen die een stuifmeelallergie hebben, zijn ook allergisch voor bepaalde fruit- of groentesoorten en noten, een kruisallergie heet dat. De benaming van de kruisallergie voor pollen van berk, els, beuk of hazelaar wordt ook het para-berksyndroom genoemd.


Lees ook: Hooikoorts of pollenallergie (pollinosis): allergie voor stuifmeel van grassen of bomen

Symptomen kruisallergie

Getty_hooikoorts_niezen_verkoudheid_2024jpg.jpg

© Getty Images

Bij het eten van voedingsmiddelen waarvoor je allergisch bent, treedt bijna onmiddellijk (binnen de 15 minuten na inname) een reactie op, die doorgaans weer verdwijnt na ongeveer 20 minuten. Die reactie wordt ook wel OAS (oraal allergie syndroom) genoemd. De klachten zijn vooral zwelling van of jeuk/tinteling aan de lippen, de tong, de mond en de keel. Soms is er ook sprake van een loopneus en/of tranende ogen. In enkele gevallen verdwijnen de klachten niet en is medische hulp vereist.

Lees ook: Wat kan je zelf doen tegen hooikoorts?

Kruisallergie schema

De belangrijkste kruisallergieën tussen pollen en voedingsmiddelen:

Ambrosia Appel, perzik
Alsem (bijvoet) Koriander, peterselie, selder, wortel,
Berk (en boompollen in het algemeen) Aardappel, abrikoos, amandel, appel, hazelnoot, kers, kiwi, meloen, paprika, peer, peterselie, perzik, pindanoot, pruim, selder, soja, tomaat, walnoot, wortel
Ficus Avocado, banaan, vijg
Graspollen Aardappel, ananas, appel, banaan, erwt, graansoorten, hazelnoot, lychee, paprika, peer, pinda, selder, soja, tomaat, wortel.

Lees ook: Immunotherapie bij pollen-, huisstofmijt- en dierenallergie

Sommige mensen met hooikoorts ondervinden alleen last gedurende het pollenseizoen, anderen hebben minder geluk en ervaren het hele jaar door klachten. Laat je dat ingrediënt beter volledig achterwege? Enkel wanneer de klacht ernstig is. Je kan evenwel eerst eens proberen om de groente of het fruit op te warmen, want het eiwit dat de allergische reactie veroorzaakt, is gevoelig voor hitte. Vandaar dat de meeste mensen bijvoorbeeld wel appelmoes of hazelnootchoco verdragen. Er is één uitzondering op die regel: soja. Als je allergisch bent voor soja en het product verhit, krijg je net een hevige reactie. 

Lees ook: Wat kan je zelf doen tegen hooikoorts?

Diagnose kruisallergie

Bij vermoeden van een kruisreactie is het belangrijk een gespecialiseerde allergiediëtist in te schakelen. Die kan met behulp van een gerichte anamnese de mogelijke boosdoeners detecteren. Zo ga je niet onnodig voedingsmiddelen mijden, en kan de allergiediëtist samen met jou uitzoeken of je het voedingsmiddel al dan niet verhit kan eten. 

Lees ook: Hoe werkt een huidtest voor allergie?

Bronnen:
https://www.allergiedietisten.com
http://allergienet.be


Laatst bijgewerkt: juni 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram