Meer astma bij dagelijks frisdrank of appelsap
nieuws
Kinderen die veel suikerhoudende drankjes krijgen zoals frisdrank, fruitdrank of appelsap, hebben meer kans om astma te krijgen. De ziekte lijkt verband te houden met het zogeheten vrije fructose, een vorm van suiker. Dat meldt het Nederlandse Longfonds op basis van nieuw Amerikaans onderzoek.
Suiker komt voor in verschillende vormen, zoals glucose en het minder bekende fructose en sucrose. Fructose zit vaak in appelsap, andere fruitdrankjes en frisdranken. Deze vorm wordt ook vrije fructose genoemd, omdat het niet vast zit aan andere vormen van suiker.
Jonge kinderen
Voor tieners was al eerder een link tussen suikerhoudende dranken en astma gevonden. Nu zijn kinderen van 2 tot 9 jaar onderzocht. Kinderen die meer dan vijf glazen per week kregen, hadden vijf keer zoveel kans op astma als kinderen die minder dan één glas per maand kregen. Sinds de jaren tachtig neemt het aantal mensen met astma sterk toe. Ook de consumptie van suikerhoudende dranken is sinds die tijd toegenomen. De wetenschappers van deze studie vermoeden dat dit met elkaar te maken heeft.
Appelsap
Eén, twee of drie keer maand een suikerhoudende drank maakte weinig uit. Maar vanaf eens per week ging het risico op astma omhoog. Bij appelsap was de link het duidelijkst. De kinderen hadden twee keer zoveel kans op astma als zij wekelijks of vaker appelsap drinken.
Appelsap bevat van nature veel vrije fructose. Ook met frisdrank en fruitdrankjes krijg je veel vrije fructose binnen. Vruchtensappen horen echter niet bij de fruitdrankjes. Sinaasappelsap bevat bijvoorbeeld minder fructose en meer sucrose. En dat beschermt juist tegen astma, laat het onderzoek zien.