- dossierDiabetes- en afslankmedicijn Mounjaro: meer gewichtsverlies dan Ozempic
- dossierInsulineresistentie: symptomen en hoe omkeren?
- nieuwsDeze 3 eetgewoonten zijn grootste oorzaken van diabetes type 2
- dossier‘Yoghurt eten tegen stress, angst en depressie’
- dossier13 wintertips voor wie last heeft van psoriasis
Wat is een auto-immuunziekte?
dossier
Lees ook: Wat als je immuunsysteem te goed of niet goed genoeg werkt?
Wat is een auto-immuunziekte?
Lees ook: Waarom hebben vrouwen een beter immuunsysteem?
Wat zijn de symptomen van een auto-immuunziekte?
- Vermoeidheid
- Vaak koorts
- Algemeen gevoel van malaise
- Gewrichtspijn en zwelling
- Huidproblemen, zoals roodheid of uitslag
- Maagpijn of spijsverteringsproblemen
- Gezwollen lymfeklieren
Lees ook: Onderzoekers vinden oorzaak MS en zijn zo een stap dichter bij behandeling
Wat zijn de meest voorkomende auto-immuunziekten?
- Reumatoïde artritis: Autoantilichamen hechten zich aan het membraan rond de gewrichten, waardoor ontsteking, zwelling en pijn ontstaan. De ontsteking verspreidt zich vervolgens naar het kraakbeen, de botten en zelfs de pezen en ligamenten. Als dit niet behandeld wordt, kan de gewrichtsschade blijvend zijn.
- Systemische lupus erythematosus: auto-antilichamen zijn gericht tegen moleculen die op veel lichaamscellen aanwezig zijn. De ziekte tast meestal de gewrichten, huid, longen, hart, hersenen, nieren, enz. aan.
- Type 1-diabetes: auto-antilichamen richten zich tegen insulineproducerende cellen in de alvleesklier. Type 1-diabetici hebben insuline-injecties nodig om te overleven.
- Inflammatoire darmziekte (IBD): het immuunsysteem valt de cellen van het darmslijmvlies aan, wat buikpijn, diarree en bloedingen veroorzaakt. Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn zijn de twee belangrijkste vormen van IBD.
- Multiple sclerose: immuuncellen richten zich op myeline, de vetlaag die neuronale banen omringt en beschermt. Het centrale zenuwstelsel wordt daardoor aangetast. De ziekte kan na verloop van tijd leiden tot ernstige invaliditeit.
- Guillain-Barré syndroom: het immuunsysteem valt de perifere zenuwen aan die de spieren in je benen aansturen. De ziekte leidt tot spierzwakte en zelfs verlamming.
- Psoriasis: autoreactieve T-lymfocyten zorgen ervoor dat huidcellen, de keratinocyten, zich te snel vermenigvuldigen. Deze cellen verplaatsen zich naar het huidoppervlak, waar ze zich ophopen in de vorm van dikke rode wonden of plaques.
- Ziekte van Hashimoto: antilichamen van het immuunsysteem vallen de schildklier aan en vernietigen langzaam de cellen die schildklierhormonen produceren.
- Sjögren-syndroom: het immuunsysteem valt de traan- en speekselklieren aan, wat leidt tot verminderde afscheiding van tranen en speeksel.
Risicofactoren en oorzaken
- Geslacht: vrouwen tussen de 15 en 45 jaar lopen meer risico. 78% van de mensen met een auto-immuunziekte is vrouw
- Genetica: sommige auto-immuunziekten zijn erfelijk, dus je loopt een hoger risico als iemand in je familie de ziekte heeft. Van bepaalde genen is ook vastgesteld dat ze betrokken zijn bij bepaalde ziekten, zoals diabetes type 1.
- Infecties: bepaalde virussen en bacteriën kunnen je immuunsysteem verstoren en ervoor zorgen dat het zichzelf aanvalt.
- Zwaarlijvigheid.
- Andere omgevingsfactoren: het lijkt erop dat blootstelling aan bepaalde verontreinigende stoffen en chemicaliën zoals oplosmiddelen, sigarettenrook, enz. het risico op het ontwikkelen van een auto-immuunziekte kan verhogen.
Diagnose
Je arts kan een bloedtest bestellen om te controleren op de aanwezigheid van autoantilichamen (antilichamen die je weefsels aanvallen). Beeldvorming kan ook helpen om een diagnose te stellen. Ultrasone scans en röntgenfoto's kunnen bijvoorbeeld gewrichtsproblemen aantonen en MRI-scans kunnen diepe schade aan je weefsels tonen.
Lees ook: Wat is een MRI-scan en wat is het verschil met een CT-scan?
Welke behandeling?