Multiple Sclerose is een chronische ziekte van het centrale zenuwstelsel, dat bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg. Ze wordt gekenmerkt door de beschadiging van myeline, de beschermende laag rond zenuwcellen. De gevolgen ervan zijn onder andere gezichtsverlies, extra-oculaire bewegingsstoornissen, verlies van gevoel, zwakte, dysartrie, spasticiteit, blaasproblemen,...
De precieze
oorzaak van MS is onbekend, maar men vermoedt dat het gaat om een combinatie van genetische aanleg en omgevingsfactoren. MS is momenteel nog ongeneeslijk, en de
behandelingen zijn vooral gericht op het beheersen van symptomen en het vertragen van de progressie van de ziekte.
nieuws
29/05/2024
Onderzoekers hebben ontdekt dat antilichamen die specifiek zijn voor de ziekte zouden al jaren voor de eerste symptomen in het bloed van patiënten circuleren. Dit gegeven zou een vroege behandeling mogelijk kunnen maken, wat de progressie van de ziekte kan vertragen.
lees meer »
dossier
11/06/2024
MS is een ongeneeslijke auto-immuunziekte die zich openbaart op jonge leeftijd en wordt gekenmerkt door een progressief toenemende mate van invaliditeit. De impact op de levenskwaliteit is groot, en een genezende behandeling is nog steeds niet voorhanden.
lees meer »
dossier
26/07/2023
Multiple sclerose is een auto-immuunziekte die het centraal zenuwstelsel aantast. De klachten zijn afhankelijk van de plaats in de hersenen waar de beschadiging ontstaat en kunnen daarom sterk verschillen tussen de ene en de andere persoon met MS.
lees meer »
dossier
4/09/2023
Multiple sclerose is de meest voorkomende chronische neurologische aandoening van het centraal zenuwstelsel bij jonge volwassenen in Europa. In België lijden naar schatting minstens 10.000 Belgen aan multiple sclerose (MS).
lees meer »
dossier
28/08/2023
Multiple sclerose (MS) is een chronische ziekte die de levenskwaliteit enorm kan aantasten. "De vooruitgang in het voorkomen van opflakkeringen is enorm geweest de voorbije 20 jaar. Eenzelfde therapeutische (r)evolutie is nu nodig om progressie af te remmen", vertelt prof. Bénédicte Dubois.
lees meer »