Wat als je immuunsysteem te goed of niet goed genoeg werkt?
In dit artikel
Wat als je immuunsysteem te goed of niet goed genoeg werkt?
dossier
Een goed immuunsysteem is niet voor iedereen een evidentie. “Elke persoon heeft een immuunsysteem, maar soms werkt dat niet zoals het hoort,” vertelt Eric De Maerteleire, bio-ingenieur en doctor in de Landbouwkundige en Toegepaste Biologische Wetenschappen. “Sterker nog, in België heeft 1 op de 2000 inwoners een genetische vorm van immunodeficiëntie of een falend immuunsysteem. Daarbovenop hebben ook heel wat mensen te kampen met een overactief immuunsysteem”, aldus De Maerteleire, die beide problemen voor ons samenvat.
Lees ook: 13 symptomen van een verzwakt immuunsysteem
Immunodeficiëntie: slecht werkend immuunsysteem
Wat is immunodeficiëntie?
“Immunodeficiëntie is een aandoening waarbij het immuunsysteem van je lichaam niet goed functioneert of verzwakt is. Daardoor ben je minder beschermd tegen infecties en ziekten.”
Wat veroorzaakt het?
“Een slecht werkend immuunsysteem kan het gevolg zijn van genetische factoren (aangeboren immunodeficiëntie) of verworven factoren (verworven immunodeficiëntie). In het eerste geval is het verzwakte immuunsysteem het resultaat van genetische mutaties zoals bij het syndroom van DiGeorge of de ziekte van Severe Combined Immunodeficiency (SCID). In het tweede geval liggen externe factoren, zoals virussen, bacteriën, schimmelinfecties en bepaalde behandelingen, aan de oorzaak. Het meest bekende voorbeeld van een verworven immunodeficiëntie is een infectie met het HIV dat AIDS doet ontstaan.”
Is er een behandeling?
“Afhankelijk van de ernst en de oorzaak van de immunodeficiëntie, kunnen antivirale medicijnen, genetische therapieën of beenmergtransplantaties een oplossing bieden. Als het verzwakte immuunsysteem genetisch bepaald is, dan is het een stuk moeilijker om er iets aan te veranderen.”
Lees ook: Met welke voeding kan je je immuunsysteem versterken?
Immunologische overreactiviteit: overactief immuunsysteem
Wat is een overactief immuunsysteem?
“Immunologische overreactiviteit of een overactief immuunsysteem betekent dat je immuunsysteem te veel gaat werken, waardoor het je eigen lichaam aanvalt. Dit leidt tot auto-immuunziekten.”
Wat veroorzaakt het?
“Een overactief immuunsysteem kan verschillende oorzaken hebben: genetische aanleg, blootstelling aan omgevingsfactoren zoals virussen, bacteriën en zelfs voeding, hormonale veranderingen tijdens de puberteit, zwangerschap, menstruatie of menopauze, infecties, stress, etc. Het is lastig om de precieze oorzaak van de immunologische overreactiviteit te bepalen, vaak moeten er specialisten uit verschillende disciplines betrokken worden om de juiste diagnose te kunnen stellen.”
Is er een behandeling?
“Een van de beste dingen die je kunt doen om auto-immuunziekte of een overactief immuunsysteem tegen te gaan, is zorgen dat het vitamine D3-gehalte in het lichaam hoog genoeg is. De meeste mensen halen dat door blootstelling van de huid aan de zon en uit hun voeding (het zit in vette dierlijke producten, vooral vette vissoorten), maar je kan het ook via voedingssupplementen innemen. Het is belangrijk dat je een dokter raadpleegt voordat je het supplement inneemt. Die kan namelijk de juiste dosering en vorm bepalen.”
Lees ook: Hoe zorg je ervoor dat je zo weinig mogelijk pesticiden binnenkrijgt?
Lees ook: Mycotoxinen (schimmelgif): 'Gooi beschimmeld voedsel weg'
auteur:
Sofie Van Rossom,
gezondheidsjournalist