Tien gouden regels als je geneesmiddelen neemt in het verkeer

f-123-mediactie-autorijden-gevaar-veiligh-03-19.png

dossier

Talrijke geneesmiddelen kunnen de alertheid verminderen en dus potentiële risico’s met zich meebrengen bij het besturen van een voertuig. Ook een geneesmiddel dat zonder medisch voorschrift mag worden afgeleverd, kan nadelige effecten hebben op de rijvaardigheid.

Het VIAS Instituut, het voormalige Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) doet drie concrete aanbevelingen om de risico’s van geneesmiddelen in het verkeer te beperken.

  1. Het invoeren van een categoriseringssysteem van 4 niveaus voor risico’s op het rijgedrag. Dit kan concreet door pictogrammen op de doosjes medicatie te plaatsen (0 voor de medicatie waar er geen effect is en 3 voor medicijnen die een groot gevaar betekenen als je moet rijden)
  2. De ontwikkeling van een informaticatoepassing voor dokters en apothekers zodat ze een waarschuwing krijgen telkens ze een medicament voorschrijven dat een negatieve impact op het rijgedrag kan hebben.
  3. Verbetering van de gebruiksaanwijzing van medicamenten zodat de informatie over het rijgedrag er duidelijk in terug te vinden is. Momenteel gaat deze informatie verloren tussen alle andere mededelingen.

Wat kan je zelf doen?

Indien je medicatie neemt, neem dan volgende richtlijnen in acht. Dit geldt ook als je met een motorfiets of fiets rijdt of als je machines moet besturen. 

  1. Lees aandachtig de bijsluiter en vooral de bijwerkingen die het medicament op het rijgedrag kan hebben.
  2. Gebruik nooit een medicament dat voor iemand anders die je kent is voorgeschreven. Wat goed is voor één persoon, geldt niet noodzakelijk voor een andere.
  3. Alcohol is te vermijden, zelfs als je er met mate van drinkt. Ongewenste effecten op je waarneming en je concentratievermogen worden erdoor versterkt.
  4. Geef de voorkeur om overdag te rijden en vermijd nachtritten. Vermijd best lange trajecten, maximaal één uur na elkaar.
  5. Rij niet als je slecht ziet, duizelig, slaperig of suf bent, of als het denken of het concentreren moeilijker gaat dan normaal. Het kan zijn dat je zelf niet altijd die signalen opmerkt, maar dat andere mensen ze wel zien en ze je melden. Luister naar hen.
  6. Wees vooral voorzichtig bij de start van je behandeling, in het geval dat je de voorgeschreven dosis overschrijdt of wanneer je meerdere medicamenten combineert. Als je tegelijkertijd verschillende medicijnen gebruikt die je reactievermogen verminderen, versterken ze elkaar. 
  7. Neem enkel de voorgeschreven dosis, en respecteer de uren en de wijze waarop je de medicatie moet gebruiken.
  8. Drink geen koffie om de bijwerkingen te bestrijden. Dat dient tot niets.
  9. Als je twijfelt aan bijwerkingen vraag dan raad aan uw arts of apotheker. Vergeet hen ook niet in te lichten over andere medicatie die je neemt. Misschien kunnen ze een ander medicijn voorschrijven, de hoeveelheid verminderen of het tijdstip waarop je ze moet nemen aanpassen. 
  10. Ben je een professionele bestuurder (buschauffeur, vrachtwagenbestuurder, …)? Vertel het dan zeker aan je dokter wanneer hij jou medicijnen voorschrijft.

Lees ook: Hoe gevaarlijk zijn medicijnen voor de verkeersveiligheid?

Bronnen
www.vias.be
www.fagg-afmps.be
www.thuisarts.nl
www.cm.be
www.rijveiligmetmedicijnen.nl


Laatst bijgewerkt: maart 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram