HPV-zelftest verhoogt deelname aan bevolkingsonderzoek

nieuws Het aanbieden van een HPV-zelftest als alternatief voor een uitstrijkje kan de deelname aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker flink vergroten. Dat blijkt uit onderzoek aan het Radboudumc in Nijmegen. Besmetting met het humaan papillomavirus (HPV) verhoogt de kans op het krijgen van baarmoederhalskanker. Met een HPV-test zijn meer mogelijke gevallen van baarmoederhalskanker te ontdekken dan met een klassiek uitstrijkje.

In Nederland wordt vanaf 1 januari 2016 het bevolkingsonderzoek naar HPV ingevoerd. Vrouwen die worden uitgenodigd voor een uitstrijkje, worden vanaf dan getest op een besmetting met het humaan papillomavirus (HPV). Besmetting met HPV verhoogt de kans op het krijgen van baarmoederhalskanker en met een HPV-test zijn meer mogelijke gevallen van baarmoederhalskanker te ontdekken dan met de huidige test. Vrouwen krijgen vanaf 2016 ook de mogelijkheid het uitstrijkje zelf thuis te doen. Zij hoeven dan niet naar de huisarts.

Invoering van de HPV-test zou volgens de Nederlandse Gezondheidsraad per jaar 75 nieuwe gevallen en 18 sterfgevallen aan baarmoederhalskanker extra kunnen voorkomen, bovenop de 700 diagnoses die momenteel al worden gesteld dankzij het bevolkingsonderzoek. Vrouwen die niet meedoen, noemen hiervoor vooral praktische redenen, bijvoorbeeld dat het moment van de afspraak niet goed uitkomt. De beschikbaarheid van een zelftest kan een derde van de niet-deelnemende vrouwen alsnog overhalen om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek.

Uit het nieuwe onderzoek bij 30.000 vrouwen die niet hadden meegedaan aan het bevolkingsonderzoek met een uitstrijkje blijkt dat de zelfafnametests net zo effectief zijn in het vaststellen van HPV als een klassiek uitstrijkje. Ook het gebruiksgemak is voldoende groot. 80 procent van de vrouwen die de zelfafnametest hebben gebruikt, geven hier de voorkeur aan in plaats van aan een uitstrijkje bij de dokter. Een derde van deze groep bleek hierdoor alsnog te worden overgehaald om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek en gebruikte de zelfafnametest. De belangrijkste redenen hiervoor zijn het grotere comfort en de mogelijkheid om de afname zelf te kunnen plannen.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram