Kinderen die borstvoeding krijgen zijn in begin kleiner
nieuws
De voeding die een baby in zijn eerste levensmaanden krijgt, heeft invloed op zijn groei. Kinderen die borstvoeding krijgen kennen een andere, iets tragere groei gedurende het eerste levensjaar dan kinderen die flessenvoeding krijgen. Dit verschil verdwijnt wel volledig twee tot drie jaar na de geboorte. Dat blijkt uit een studie van de Vrije Universiteit Brussel in samenwerking met de K.U.Leuven.
Het onderzoek toont ook aan dat kinderen vanaf de leeftijd van vijf jaar beduidend groter en zwaarder zijn dan hun leeftijdsgenoten uit vorige generaties. Op volwassen leeftijd winnen de jongens elke tien jaar gemiddeld 1,2 cm in lengte; voor meisjes is dat 0,8 cm. Het gemiddelde gewicht bij jongens neemt 0,9 kg toe per decennium; bij meisjes is dat 1 kg. Het aantal obese kinderen is de voorbije jaren zelfs zeer sterk toegenomen. Alleen de leeftijd waarop de jongeren beginnen te puberen, lijkt de voorbije vijftig jaar niet meer gewijzigd: zo krijgen meisjes hun eerste maandstonden gemiddeld als ze dertien zijn.
Vlaamse jongeren zijn gemiddeld 2 tot 3 cm groter dan hun leeftijdgenoten uit Groot-Brittannië, maar dan weer 2 tot 4 cm kleiner dan de Nederlandse jongeren. Kinderen van hooggeschoolde ouders, of jongeren uit het algemeen secundair onderwijs worden gemiddeld groter. Allochtone kinderen zijn dan weer gemiddeld enkele centimeters kleiner dan hun autochtone leeftijdgenoten, maar lopen wel dubbel zoveel kans op obesitas.