Hoe werkt voetreflexologie?

dossier Voetreflexologie of reflexzonetherapie is een pseudowetenschappelijke alternatieve geneeswijze. Door een zone op de voet te stimuleren wordt een reactie opgewekt in het lichaamsdeel dat overeenkomt met die zone. Op die manier wordt de zelfhelende kracht van het lichaam aangesproken met als doel het verstoorde evenwicht van het lichaam te herstellen. De voetreflexologie geeft dus een gerichte impuls waardoor het lichaam zichzelf corrigeert.

De voeten zijn de spiegel van het lichaam

123m_voet_massage_wellness_2022.jpg
Zoals de ogen de spiegel van de ziel zijn, zijn onze voeten de spiegel van ons lichaam. Ze bestaan uit een aantal ‘reflexzones’ die corresponderen met een orgaan of een ander deel van ons lichaam. Alle lichaamsdelen - organen, klieren, spieren en gewrichten - projecteren zich op een bepaalde zone van de voeten. Door die zones te bewerken – dat is wat de voetreflexologie doet – bewerk je onrechtstreeks ook de lichaamsdelen die ermee in verband staan.


Lees ook: Wat zeggen je voeten over je gezondheid?

De voeten in kaart gebracht

5000 jaar geleden werden er al voetmassages gegeven in India, Egypte, China en bij de Indianen. Maar het duurde tot het begin van de 20e eeuw voor de reflexzonetherapie werd ontwikkeld. De Amerikaanse arts Fitzgerald verdeelde het lichaam in verschillende zones en door die zones te masseren verkreeg hij de genezing van andere lichaamsdelen. Uit zijn theorie heeft Eunice Ingham, een fysiotherapeute, uiteindelijk de voetreflexologie ontwikkeld. Zij tekende de eerste voetenkaarten en stelde dat er een relatie bestaat tussen de zones op de voeten en de verschillende lichaamsdelen. De Duitse Hanne Marquardt introduceerde de reflexologie in Europa en perfectioneerde de behandeling tot een echte therapeutische techniek.

Lees ook: Sofrologie: een waardevol middel tegen stress

Voetreflexologie voor acute en chronische gezondheidsproblemen

Stimulering van de voeten is een dankbaar medium want het werkt in op tal van lichaamsstelsels en het is heilzaam bij talrijke problemen:

  • verstoring van de spijsvertering: vb. constipatie, dyspepsie (opgeblazen gevoel)...
  • ademhalingsstoornissen: vb. bronchitis, sinusitis....
  • hormonaal disfunctioneren
  • problemen met het zenuw- en spierstelsel: rugklachten, hoofdpijn, carpaal tunnelsyndroom...
  • verzwakking van het lymfestelsel. De stimulering is in dit geval gericht op het verbeteren van de immuniteit: vb. bij verkoudheid, allergieën, oedeem...
  • bij bloedsomloopinsufficiëntie: vb. koude voeten, ontstekingen...
  • problemen bij het uitscheidingsstelsel: vb. bij blaasinfecties, nierproblemen, onvoldoende ontgifting...


Zowel voor een acuut als een chronisch gezondheidsprobleem kan je een beroep doen op een voetreflexoloog. Voel je je gespannen of gestresst? Voetreflexologie geeft je een relaxerend gevoel en brengt zo de werking van de zenuwen tot rust. Maar je kunt door een reflexbehandeling evengoed de bloedsomloop stimuleren en zodoende een reinigingsproces in het lichaam in werking stellen. Het doel in dit geval is de giftige stoffen, die zich in de nieren en darmen ophopen, te evacueren waardoor het lichaam terug in balans komt.

Een holistische benadering

Een voetreflexoloog behandelt zowel fysieke als psychische klachten, maar eigenlijk staan die niet los van elkaar. De ‘psyche’ heeft zijn weerklank op het ‘fysieke welzijn’ en omgekeerd. Daarom is de reflexologie een holistische behandelingswijze, wat betekent dat ze de mens niet opsplitst in stukjes, maar als een geheel beschouwt: lichaam en geest vormen één geheel. Het gaat hier om het in balans brengen van het gehele lichaam. Spanning en stress zijn ‘sleutelwoorden’ in onze huidige welvaartsmaatschappij, maar zij hebben een negatieve invloed op ons welbevinden en zij verminderen onze weerstand. De gevolgen zijn: een verhoogde bloeddruk, spijsverteringsklachten, hoofdpijn… Door in te werken op de zenuwbanen en door de bloedtoevoer te prikkelen, zorgt voetreflexologie voor een positieve invloed en een autocorrectie van ons lichaam. Maar voetreflexologie blijft uiteraard een complementaire behandeling. Als je echt ziek bent, moet je een arts raadplegen die een diagnose stelt en je behandelt. Reflexologie is een van de hulpmiddelen die het welzijn van de mens bevorderen en helpen om het lichaamsevenwicht te herstellen.

Voetreflexologie: voor wie?

Iedereen komt in aanmerking voor ‘voetreflex’, hoewel bepaalde doelgroepen een voorzichtige of speciale aanpak vragen.

Baby's
Ze zijn zeer gevoelig voor deze prikkels en vereisen een zachte aanpak. Zelf kun je je baby ook een gewone, zachte voetmassage geven. Je zult zien dat je baby ervan geniet en rustig wordt.

Kankerpatiënten
Als de reflexoloog rekening houdt met de fasen waarin de patiënt een chemo- of stralingsbehandeling krijgt, kan hij de problematiek aanzienlijk verlichten: het ontgiftingsproces stimuleren, behandeling van het lymfestelsel, ondersteuning van het spijsverteringsstelsel, verbetering van de mentale stabiliteit...

Postoperatieve behandeling
Een operatie heeft een weerslag op het immuunsysteem. Een 3-tal weken erna kan voetreflexologie een meerwaarde bieden voor de revalidatie.

Pijnbestrijding
Voetreflexologie werkt in op het hormonale stelsel waardoor onder andere oxytocine wordt vrijgegeven door de hypofyse, wat de pijn verzacht.

Er zijn ook een aantal contra-indicaties: als je net geopereerd bent, recent CVA had of een donororgaan gekregen hebt, bespreek je het best eerst met je arts.

Behandeling en resultaten voetreflexologie

Een belangrijk aspect is dat de patiënt open staat voor de behandeling. Alleen op die manier kan hij/zij het zelfregulerend vermogen van zijn/haar lichaam aanspreken en activeren. Na 3 à 6 wekelijkse behandelingssessies worden er meestal goede resultaten geboekt. De frequentie wordt daarna verminderd. Preventief kunnen er ook onderhoudsbehandelingen worden gegeven.

Slechts ongeveer 6 procent van de behandelde personen zou niet reageren op voetreflexologie. Het is niet duidelijk waarom bij hen geen verbetering optreedt na behandeling. 

Hoe verloopt een sessie voetreflexologie?

  1. De kennismaking: het overlopen van een vragenlijst die ook rekening houdt met eventuele contra-indicaties.
  2. Een voetbadje.
  3. Voetreflexerende manipulaties voor een zo maximaal mogelijke ontspanning. Ze stimuleren de toevoer van zuurstofrijke voedingsstoffen.
  4. De eigenlijke voetreflex.
  5. Heel zachte stimulerende voetsensaties om de eigenlijke voetreflex te laten doorwerken.

Auteur: Lieve BORGERS, voetreflexologe in Drongen


Laatst bijgewerkt: juli 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt