Waarom moet u een wakkere baby meer op de buik leggen?
nieuws
Vlaamse baby's liggen te veel op hun rug en te weinig op hun buik. Hierdoor is hun grove motoriek iets minder ontwikkeld in vergelijking met bijvoorbeeld kinderen in Canada en in andere Europese landen. Baby’s die op hun buik liggen gebruiken veel meer spieren. Bovendien bestaat het risico op een afgeplat hoofdje wanneer baby's te veel op de rug liggen.
Dat blijkt uit onderzoek in het kader van het JOnG!-onderzoek, waarbij wetenschappers in opdracht van de Vlaamse overheid onder andere de ontwikkeling van kinderen bestuderen.
Motorische achterstand
Voor het onderzoek werden zo’n 250 baby’s van 8 maanden oud beoordeeld aan de hand van de Aims-test, een Canadese test die nagaat wat een baby op motorisch gebied kan en of dit voldoet aan wat een baby gemiddeld zou moeten kunnen.
Baby’s die regelmatig op hun buik liggen zijn verder in hun motorische ontwikkeling. Ze moeten op hun armen steunen, rollen vaker om en heffen hun hoofd eerder op. Het is een stimulerende houding, waarbij de spieren worden geoefend. Rugliggers hebben vaak een passievere houding, waardoor de noodzaak om te bewegen kleiner wordt.
Maar geen paniek: meestal lost dit probleem zich vanzelf op en haalt de baby zijn achterstand in als hij gaat kruipen of lopen.
Afgeplat hoofdje (plagiocefalie)
Sinds rugligging wordt aanbevolen voor baby's om wiegendood te voorkomen, bestaat de indruk dat steeds meer kinderen afplatting en andere misvormingen van het hoofdje vertonen. Het is echter niet duidelijk of het effectief meer voorkomt dan wel dat de ouders er meer op letten.
De structuur van de schedelbeenderen is op jonge leeftijd namelijk nog zeer zacht waardoor de vorm van de schedel kan beïnvloed worden door inwerking van de zwaartekracht en druk. Omdat het zeer jonge kind het hoofd nog niet vlot in alle richtingen kan draaien, kan het achterhoofd afplatten.
Gelukkig verdwijnt het meestal spontaan. Op de leeftijd van twee jaar blijken vrijwel alle gevallen van plagiocefalie te zijn hersteld zonder medisch of paramedisch ingrijpen.
Wat kunt u zelf doen?
1. Leg een baby altijd op zijn rug te slapen
Dat is belangrijk om wiegendood te voorkomen.
2. Leg een baby die goed wakker is op zijn buikom te spelen en rond te kijken. Zo kan hij goed zijn arm-, nek- en rugspieren oefenen.
• Leg de wakkere baby vanaf de eerste dagen in buikligging. Start met korte periodes en hou daarbij toezicht.
• Geleidelijk kunnen deze periodes verlengd worden, zodat het kind eraan went en actiever wordt in buikligging.
Bronnen
www.kindengezin.be/veiligheid/slapen/rugligging/#Leg-een-baby-altijd-op-zi
www.kindengezin.be/gezondheid-en-vaccineren/afwijkingen/schedel/default.jsp
https://steunpuntwvg.be/jong