Gelukkiger met een minder gevulde kleerkast
- Maak plaats voor de essentie
- 1. Wees selectief: reserveer je kastruimte voor je ‘coups de coeur’
- 2. Orden je garderobe na de opruiming en geef ze een upgrade
- 3. Wees authentiek: vergeet de conventionele stijltypes zoals ‘klassiek’ of ‘sportief’ en creëer je eigen unieke look.
- 4. Ga voor kwaliteit: bouw een garderobe uit met kwaliteitsstukken die meer dan een (paar) jaar meegaan.
- 5. Word fan van modetrends die passen bij jouw stijl
- 6. Investeer in voldoende tijd en denkwerk om je eigen stijl te ontplooien en de juiste kledingstukken uit te kiezen.
dossier
Het klinkt op het eerste gezicht als een contradictio in terminis, zeker voor een vrouw, maar het is een waarheid als een koe: een overvolle kleerkast maakt je niet gelukkig en bezorgt je (keuze)stress. En als straks de koopjesperiode aanbreekt, wordt er wellicht alweer een nieuwe lading kleren bij gepropt.
Hoog tijd dus om eens orde op zaken te stellen en je kleerkast een ‘minimalistische look’ te geven: minder gevuld maar beter ingevuld.
Maak plaats voor de essentie
Snel orde op zaken stellen en een gestroomlijnde garderobe creëren, is niet zo gemakkelijk. Wat moet er uit je kast verdwijnen om de keuze te vereenvoudigen. Hoe onderscheid je de ballast van de essentie?
De uitdaging bestaat er dus in om de stukken die niet essentieel zijn en de kledij die niet 100 % je ding is, te verwijderen. Zo kan je meer focus leggen op de juiste stuff die overblijft.
Met andere woorden: gooi alles weg wat je niet mooi maakt of waarmee je je niet goed in je vel voelt en maak ruimte voor dingen die dat wel doen.
Bij een minimalistische kleerkast is dat net hetzelfde. Het doet er niet toe hoe je kleerkast er bij de start uitziet, met deze zes stappen kan je ze (terug) ‘in vorm’ brengen en daar zelfs plezier aan beleven!
1. Wees selectief: reserveer je kastruimte voor je ‘coups de coeur’
- Kleren die je flatteren, kledij waarin je je goed voelt en die je heel vaak draagt.
- Accessoires of kleren die een emotionele waarde hebben: een paar handschoenen van je moeder, een mooie zijden das van je vader ….
- Kleren die je nooit meer draagt. Als ze al twee jaar onaangeroerd in je kast hangen, dan zal je ze het derde jaar ook niet meer aantrekken.
- Kledij die te klein of te groot is, die versleten is of helemaal passé.
Nieuwe bestemming: de kringloopwinkel of de kledingcontainer. Of verkoop de nog bruikbare stukken tweedehands.
2. Orden je garderobe na de opruiming en geef ze een upgrade
- Hang al je ‘préférés’ netjes aan mooie (houten) hangers die breed genoeg zijn, en rangschik ze per soort of per kleur. Je kunt ze ook per passende ensembles combineren of per seizoen, maar per soort krijg je het beste overzicht. Hang de lege kleerhangers aan de zijkant.
- Vouw alle truien, topjes en T-shirts volgens kleur 'boetiekgewijs' op en leg ze in kleine stapels of in een hokjeskast. T-shirts met korte mouwen vormen een stapel, die met lange mouwen vormen een afzonderlijke stapel.
- Leg alle accessoires (riemen, sjaals, mutsen, handschoenen, dassen …) per soort mooi opgerold of gevouwen samen in stijlvolle bakjes of dozen of gebruik hiervoor je kast/dressinglades.
- Vouw kousen en lingerie elegant op en schik ze overzichtelijk in lades of mandjes.
- Leg overal fris ruikende geurballetjes of –zakjes.
3. Wees authentiek: vergeet de conventionele stijltypes zoals ‘klassiek’ of ‘sportief’ en creëer je eigen unieke look.
4. Ga voor kwaliteit: bouw een garderobe uit met kwaliteitsstukken die meer dan een (paar) jaar meegaan.
Wie kiest voor kwantiteit in plaats van kwaliteit, moet aan het eind van het seizoen meestal veel kledingstukken weggooien. Dat is je reinste verspilling. Als je je oude motto ‘wees modieus’ inruilt voor ‘cultiveer je eigen persoonlijke stijl’ dan wijzigt je koopgedrag vanzelf 180 graden. Zodra je selectiever wordt als het over de inhoud van je kleerkast gaat en over wat je overhoudt, zal je ook meer waarde hechten aan elk afzonderlijk stuk. En waarschijnlijk zal je ook niet meer tevreden zijn met slecht gemaakte items. Je zult enkel nog kledij willen die goed aanvoelt op je huid. Degelijke kledij die niet uiteenvalt of rafelt na een seizoen. Kledij die past bij je figuur, die je niet hindert in je bewegingen en die perfect matcht bij de contouren van je lichaam.
5. Word fan van modetrends die passen bij jouw stijl
6. Investeer in voldoende tijd en denkwerk om je eigen stijl te ontplooien en de juiste kledingstukken uit te kiezen.
- Je oog trainen, experimenteren met een aantal looks en kleuren, en een stijlgevoel ontwikkelen dat natuurlijk en comfortabel aanvoelt.
- Uitzoeken welke soorten kledingstukken het best passen bij jouw levensstijl en jouw figuur.
- Die veelzijdige garderobe kunnen bespelen. Je moet leren hoe je al die afzonderlijke stukken best gebruikt om ze te combineren tot een outfit die jij leuk vindt en waarin je er goed uitziet.