Gezichtsverzorgingsproducten voor kind: een goed idee?

In dit artikel
Gezichtsverzorgingsproducten voor kind: een goed idee?

dossier

De populariteit van gezichtsverzorgingsproducten voor kinderen van 12, 11, 10 of zelfs 9 jaar groeit snel, deels door de invloed van sociale media en populaire influencers. Merken brengen steeds meer speciale verzorgingslijnen voor kinderen op de markt, met vrolijke verpakkingen en marketingcampagnes gericht op jonge doelgroepen. Maar is het wel gezond voor de gevoelige huid van kinderen om op jonge leeftijd al intensieve huidverzorgingsproducten te gebruiken?

Lees ook: Keratine behandeling tegen pluizig, dof of beschadigd haar: voordelen en nadelen

Skincare voor kinderen

Getty_kind_meisje_creme_gezicht_2024.jpg

© Getty Images

Een belangrijke reden voor de opkomst van gezichtsverzorgingsproducten voor kinderen is de invloed van sociale media en YouTube. Jonge influencers laten in aantrekkelijke filmpjes hun huidverzorgingsroutine zien, wat kinderen inspireert om zelf ook op zoek te gaan naar huidverzorgingsproducten voor dagelijks gebruik. Daarnaast spelen ouders een rol. Kinderen zien hoe mama (en papa) voor de spiegel producten smeren, wat hen aanzet om zelf ook gezichtsverzorgingsproducten te gebruiken. Veel ouders gaan intussen zelfs bewust op zoek naar gezichtsproducten voor hun kind, omdat ze denken zo goed te doen. Daar spelen merken handig op in. Zij lanceren verzorgingslijnen die speciaal zijn ontworpen voor de gevoelige huid van kinderen. Deze producten beloven een zachte reiniging en hydratatie, vaak met kleurrijke verpakkingen en zachte geuren die aantrekkelijk zijn voor jongere gebruikers. 

Lees ook: Welke antirimpelcrème en -behandeling werkt echt?

Zijn gezichtsverzorgingsproducten voor kinderen gezond?

Hoewel gezichtsverzorgingsproducten voor kinderen vaak mild en hypoallergeen zijn, is het belangrijk om te beseffen dat de huid van kinderen veel gevoeliger is dan die van volwassenen. Kinderen hebben nog geen last van factoren zoals veroudering. Het gebruik van te veel producten of producten die niet goed passen bij hun huidtype kan de huidbarrière beschadigen, wat kan leiden tot huidirritaties, allergische reacties of zelfs eczeem.
Bovendien kunnen sommige producten onnodige ingrediënten bevatten, zoals parfums en kleurstoffen, die niet per se schadelijk zijn, maar ook niet nodig zijn voor de huidverzorging van kinderen. Het vroegtijdig blootstellen aan cosmetische stoffen kan het risico op contactallergieën vergroten. Bovendien zitten in veel producten ook hormoonverstoorders. Met zulke producten doe je natuurlijk meer kwaad dan goed.

Lees ook: Hoe kan je je (ongeboren) baby en kinderen beschermen tegen hormoonverstoorders?

Huidverzorging voor kinderen

De huid van kinderen is van nature veerkrachtig en herstellend, en heeft meestal weinig nodig om gezond te blijven. De belangrijkste huidverzorgingsroutine voor kinderen bestaat uit het reinigen van de huid met milde, ongeparfumeerde producten en het beschermen van de huid tegen de zon. Het is vooral belangrijk om producten te kiezen die vrij zijn van agressieve chemicaliën en die specifiek zijn getest voor de gevoelige kinderhuid.
Als een kind toch verzorgingsproducten wil gebruiken, bijvoorbeeld vanwege droge plekken of seizoensgebonden gevoeligheid, is het raadzaam om advies te vragen aan een kinderarts of dermatoloog. Zij kunnen helpen bij het kiezen van geschikte producten die de huid niet irriteren en die het kind helpen een gezonde huid te behouden.

Lees ook: Hormonale acne en voeding: wat eten tegen puistjes?

Bronnen:
https://kidshealth.org
https://www.bbc.com
https://www.vrt.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram