Plotse lage bloeddruk geeft verhoogd risico op dementie
nieuws
Vijfenvijftigplussers die bij het te snel opstaan last hebben van een plotselinge lage bloeddruk blijken op latere leeftijd een verhoogd risico op dementie te lopen. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam verschenen in het vakblad PLoS Medicine. Uit het onderzoek blijkt dat zelfs kleine schommelingen in de bloeddruk de oorzaak van dementie kunnen zijn. Daarmee is deze plotse lage bloeddruk op latere leeftijd minder onschuldig dan gedacht.
Te lage bloeddruk
Door de zwaartekracht daalt de bloeddruk in het lichaam bij opstaan tijdelijk. Om dit te compenseren, moet het hart sneller werken en zal de bloeddruk weer stijgen. Bij ouderen werken dit soort processen minder snel. Het zwart worden voor de ogen en soms flauwvallen komt omdat er tijdelijk te weinig bloed naar de hersenen gaat en er dus weinig zuurstof in de hersenen is.
Bijna 20 procent van de 55-plussers heeft last van een lage bloeddruk bij het opstaan (orthostatische hypotensie). Bij 75-plussers is dit zelfs één op de drie. Zo blijkt uit het langlopende bevolkingsonderzoek Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek (ERGO) in Rotterdam. Ruim 6.000 deelnemers deden mee aan het bevolkingsonderzoek ERGO. De deelnemers zijn 24 jaar gevolgd. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers in deze studie was 68 jaar.
Dementie
Van de ouderen met orthostatische hypotensie (een daling hadden van de bloeddruk met meer dan 20 mmHG in de systolische bloeddruk of 10 mmHG in de diastolische druk binnen 3 minuten na opstaan) heeft 15 procent een hoger risico op allerlei vormen van dementie. Zelfs senioren die geen zichtbare last hadden van de kwaal, hadden toch bij schommelingen in de bloeddruk een hoger risico op dementie. De toename in risico op dementie loopt op tot 40 procent naarmate ouderen met orthostatische hypotensie een nog slechtere compensatie van het hart hebben. Dit uit zich door geen of slechts een beperkte verhoging van de hartslag.
De oorzaken van een lage bloeddruk bij het opstaan zijn heel verschillend. Bij ziektes als diabetes wordt het verder verslechterd. Ook kunnen bloeddrukverlagende middelen aanleiding zijn. Het goede nieuws is dat ouderen hier zelf rekening mee kunnen houden en het zwart worden voor de ogen kunnen vermijden door bijvoorbeeld te zorgen dat zij langzaam opstaan.
Bronnen
http://www.erasmusmc.nl/
http://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1002143