Wat zijn de symptomen van CO-vergiftiging?

dossier

Door de koudere temperaturen gaat bij velen de verwarming weer aan. Maar slecht werkende of slecht onderhouden toestellen verhogen de kans op CO-vergiftiging. Zeker als je huis niet goed verlucht wordt. Koolstofmonoxidevergiftiging is de meest dodelijke vorm van vergiftiging in België. Jaarlijks vallen er ongeveer 60 dodelijke slachtoffers.

Lees ook: 8 tips om CO-vergiftiging te voorkomen

Wat is CO-vergiftiging?

Getty_CO_koolstofmonoxide_gas_2023.jpg

© Getty Images

CO is een giftig, geurloos en kleurloos gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van gas, kolen, stookolie, olie, benzine of hout. De belangrijkste bronnen van CO in een woning zijn verwarmingsapparaten en warmwatertoestellen. Vooral in combinatie met slechte verluchting kan dit tot CO-vergiftiging leiden.

Koolstofmonoxide mengt zich in de omgevingslucht. Via de ademhaling dringt het door in het bloed en verstoort het transport van zuurstof door de rode bloedlichaampjes. De organen krijgen dus onvoldoende zuurstof. Dit leidt tot orgaanfalen en als er niet tijdig hulp komt, tot overlijden.

Lees ook: De zichtbare en onzichtbare gevaren van vuurkorven

Symptomen CO-vergiftiging

Bij CO-vergiftiging ervaar je doorgaans vage klachten die lijken op griepklachten of voedselvergiftiging zoals misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn, zwakheid, kortademigheid, concentratiestoornissen en verwardheid. 

Het zijn dus voornamelijk de omstandigheden die je aan een CO-vergiftiging doen denken. Bijvoorbeeld: een gezinslid dat onwel wordt in een badkamer waar zich een heetwatertoestel op gas bevindt, of wanneer je telkens klachten krijgt in een bepaalde ruimte. Ook als er gele in plaats van blauwe vlammen te zien zijn bij bijvoorbeeld een verwarmingstoestel op gas, is dat een alarmsignaal.

Lees ook: Chronische koolmonoxidevergiftiging wordt vaak gemist

Wat doen bij CO-vergiftiging?

Als je een vermoeden hebt van CO-intoxicatie, volg dan deze stappen:

  • Zorg voor je eigen veiligheid: ga nooit zomaar binnen in een ruimte waar iemand bewusteloos ligt. Bel in dat geval onmiddellijk de hulpdiensten.
  • Verlucht de kamer, zet vensters en deuren open, als je dit kan doen zonder dat je eigen veiligheid in gevaar komt.
  • Bel de hulpdiensten, 112, als er iemand bewusteloos is en vermeld dat het vermoedelijk om een CO-intoxicatie gaat. Is de persoon niet bewusteloos, bel dan de huisarts.
  • Schakel de toestellen uit die vermoedelijk de oorzaak zijn.
  • Haal het slachtoffer weg uit de kamer.
  • Draai het slachtoffer op zijn zij om te vermijden dat hij of zij stikt in het eigen braaksel.
  • Als het slachtoffer niet meer ademt, probeer hem of haar dan te reanimeren.

Lees ook: Griep of CO-vergiftiging? Herken de symptomen

Behandeling CO-vergiftiging

Je arts stelt een CO-vergiftiging vast door het CO-gehalte te meten in de omgeving en in de lucht die je uitademt. Hij bepaalt ook het gehalte van carboxyhemoglobine (CO gebonden aan hemoglobine) via een bloedafname. Verder meet hij het zuurstofgehalte in je bloed en de zuurtegraad van je bloed.

Bij een ernstige CO-vergiftiging zal een arts het slachtoffer hyperbare zuurstof toedienen. Via een mond-neusmasker adem je 100 procent zuivere zuurstof in onder verhoogde druk. Zo verdwijnen de onmiddellijke effecten van de CO-vergiftiging vrij snel.

Lees ook: CO-vergiftiging: moet je een CO-melder plaatsen?

Bronnen:
https://www.vlaanderen.be
https://www.antigifcentrum.be


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt