Haastziekte: waarom spoed inderdaad zelden goed is

123-wandel-wandelen-straat-12-5.jpg

nieuws Er is niks mis met druk bezig zijn, maar wel met lijden aan de zogenaamde ‘haastziekte’. Mensen met haastziekte voelen zich constant opgejaagd en onrustig omdat ze zogezegd altijd tijd te kort komen. Het is geen ziekte in de letterlijke zin van het woord, maar kan toch ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. 

Haastziekte, in het Engels hurry sickness genoemd, is een typisch fenomeen van deze tijd. Door de technologische vooruitgang kunnen we alles steeds sneller en efficiënter doen, bijvoorbeeld door communicatie via smartphone en laptop, maar paradoxaal genoeg ervaren we daardoor heel vaak een groot gebrek aan tijd. Dat kan ervoor zorgen dat mensen zich continu reppen zonder dat daar een goede reden voor is. 
Altijd minuten winnen
Mensen met haastziekte voelen voortdurend de drang om taken zo snel mogelijk gedaan te krijgen. Ze doen zoveel zaken tegelijkertijd dat ze belangrijke dingen vergeten en fouten maken. Ze raken gefrustreerd bij het aanschuiven aan de supermarktkassa en wisselen geregeld van rij, om toch maar een paar minuten te winnen. Op de autosnelweg zijn ze dwangmatig op zoek naar de rijstrook waar het verkeer het snelst gaat. Als er iets verkeerd loopt, met vertraging als gevolg, raken ze van streek en worden soms werkelijk kwaad.
Emotionele en fysieke gevolgen
Het voortdurende jakkeren zorgt uiteraard voor heel wat stress. Als je altijd denkt aan het volgende item op je to-dolijstje, zal je je moeilijk kunnen concentreren, waardoor er dikwijls zaken mislopen. Zo krijg je nog meer stress en het gevoel dat je faalt. Dit kan leiden tot emotionele problemen zoals prikkelbaarheid, minder zelfvertrouwen, schuldgevoelens, woede-uitbarstingen en huilbuien. Deze negatieve spiraal verhoogt het risico op een burn-out. Het probleem kan ook relaties zwaar onder druk zetten, omdat mensen met haastziekte vaak onvoldoende aandacht kunnen schenken aan hun naasten en geregeld hun zelfbeheersing verliezen. 

In hun drang naar tijdswinst, besteden mensen met haastziekte vaak onvoldoende aandacht aan gezond eten, het drinken van water, lichaamsbeweging en slaap. Dat kan verschillende effecten hebben op de lichamelijke gezondheid, waaronder slaapproblemen, vermoeidheid, hoofdpijn en spijsverteringsproblemen. Soms verzwakt hun afweersysteem, zodat ze vaker ziek worden. Een constante blootstelling aan stress kan de bloeddruk verhogen en bijdragen tot hart- en vaatziekten. Daarnaast loop je door het voortjagen ook een hogere kans op een ongeval.
Tips om te onthaasten
Onthaasten is niet altijd eenvoudig, je bouwt best geleidelijk af. Ten eerste is het belangrijk om voldoende tijd vrij te maken voor je basisbehoeften, zoals eten en drinken, slaap, sociaal contact en lichaamsbeweging. Ontspanning is ook cruciaal voor je levenskwaliteit, geniet dus geregeld van een van je favoriete bezigheden, zoals lezen of telefoneren met een vriend(in). Een wandeling kan wonderen doen, hoe kort ook, omdat ze je even uit je gebruikelijke omgeving trekt en energie geeft. Tel tot vijf vooraleer je weer naar je smartphone grijpt, om hier bewuster mee om te gaan. Ademhalingsoefeningen, yoga en mindfulness kunnen je verder op weg helpen. Sta jezelf toe om even niets te doen en je zogezegd te vervelen, het kan je creativiteit ten goede komen. Twijfel tenslotte niet om hulp te zoeken bij een psycholoog als de problemen te hardnekkig blijken.

Bronnen:
https://www.healthline.com
https://www.psychologytoday.com
https://www.forbes.com
https://pure.tue.nl
https://www.yourcareeverywhere.com

Lees ook: Hoe vermijd je dat stress ontaardt in een burn-out?

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram