Wat is een déjà vu?
In dit artikel
Wat is een déjà vu?
dossier
De meeste mensen hebben ooit wel het gevoel gehad dat ze een bepaalde situatie al eens hebben meegemaakt: ze hebben op dat moment een déjà vu. De vertaling van het Franse woord is dan ook letterlijk ‘al gezien’. Tegelijkertijd weet je dat de situatie niet echt is gebeurd, wat heel bevreemdend kan aanvoelen.
Een bekend beeld of een bekend geluid is vaak de aanleiding van het déjà-vugevoel. Een déjà vu verdwijnt ook weer snel, dus je kan moeilijk alle details van je ervaring onthouden. Als je vaker déjà vu’s hebt dan een paar keer per jaar of als ze gepaard gaan met andere symptomen, ga je beter naar de dokter.
Wie krijgt een déjà vu?
© Getty Images
97 procent van alle mensen heeft ooit al eens een déjà vu ervaren. Meer dan tweederde heeft ze op regelmatige basis. Déjà vu’s komen vaker voor bij personen tussen 15 en 25 jaar. Ze nemen af naarmate we ouder worden. Ook heb je meer kan op een déjà vu tijdens het weekend en ’s avonds.
Hoewel de reden erachter onbekend is, lijken bepaalde personen vatbaarder te zijn voor déjà vu’s, namelijk hoogopgeleide personen, personen die veel reizen, personen die hun dromen onthouden en personen die liberaal gezind zijn.
Wat gebeurt er bij een déjà vu?
Tijdens een déjà vu creëren je hersenen in feite een illusie. Wetenschappers denken dat dit komt door een miscommunicatie tussen twee hersendelen. Die delen spelen een rol bij herinneringen en vertrouwdheid.
In het hersengebied hebben we twee temporale kwabben die je onder andere helpen om woorden op te roepen, mensen te herkennen en taal te begrijpen. In elke temporale kwab zit een hippocampus. De hippocampus ondersteunt ook veel van deze functies en zorgt daarenboven voor het opslaan van je kortetermijngeheugen.
Soms worden je hippocampus en het omringende hersenweefsel geactiveerd. Er treedt een storing in het herkenningsgeheugen op, wat je een vals gevoel van vertrouwdheid geeft: een déjà vu.
Is een déjà vu reden gevaarlijk?
Meestal is een déjà vu een ietwat vreemde, grappige en onschuldige ervaring. Soms is het echter een signaal van epilepsie of een andere neurologische aandoening. Wees dus alert als je verdachte symptomen opmerkt, zoals:
- Een toegenomen frequentie van de déjà vu’s. Normaal komt een déjà vu maar enkele keren per jaar voor. Krijg je ze een paar keer per maand of vaker, dan is dat een verdacht teken.
- Het bewustzijn verliezen na een déjà vu.
- Tegelijkertijd abnormale herinneringen hebben die lijken op een droom.
- Het ervaren van andere symptomen, zoals verwarring, hoofdpijn, trillen, zwakte, angstgevoelens, hartkloppingen,...
Lees ook: Een overslaande hartslag of extrasystole: wat is het en wat kan je eraan doen?
Bronnen:
Laatst bijgewerkt: februari 2023
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.