Nederland start met darmkankerscreening

nieuws Vanaf 2013 start in Nederland een bevolkingsonderzoek naar dikke darmkanker voor iedereen tussen de 55 en 75 jaar. Gehoppt wordt hiermee 2400 levens per jaar te kunnen redden. Een op de twintig Nederlanders krijgt ergens in zijn leven darmkanker.

Per jaar komen er zo’n twaalfduizend nieuwe darmkankerpatiënten bij en sterven er ongeveer vijfduizend.
Het doel van het bevolkingsonderzoek is om darmkanker in een zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken door op zoek te gaan naar bloed in de ontlasting (Fecale Occult Bloed Test, iFOBT).

Iedereen tussen de 55 en 75 jaar krijgt eens in de twee jaar een doe-het-zelf test opgestuurd. Worden er bloedsporen in de ontlasting gevonden, dan word men uitgenodigd voor een coloscopie.

Meer info:
www.rivm.nl/Onderwerpen/Onderwerpen/B/Bevolkingsonderzoek_darmkanker

Ook de Vlaamse overheid overweegt om een grootschalige darmkankerscreening in te voeren. Zo'n screening zou het aantal sterfgevallen door darmkanker in Vlaanderen kunnen terugdringen met 400 per jaar. Uit een proefonderzoek in drie gemeenten blijkt alvast dat meer dan 40 procent van de bevolking bereid is actief mee te werken aan zo'n screening. Momenteel loopt er een gelijkaardig proefonderzoek in de provincie Vlaams-Brabant.

Jaarlijks krijgen 4.200 tot 4.500 Vlamingen te horen dat ze darmkanker hebben. Daarmee is darmkanker de tweede meest voorkomende kanker bij vrouwen en de derde meest voorkomende kanker bij mannen. Jaarlijks overlijden zo'n 1.800 à 2.000 Vlamingen aan de ziekte. De overlevingkans bij een vroegtijdige vaststelling bedraagt 95 procent.

Meer info
www.dikkedarmkanker.be


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram