Wat is een elektromyografie of kortweg een EMG?

dossier

Elektromyografie (EMG) is een diagnostische test die de functie van spieren en zenuwen onderzoekt. Zenuwcellen sturen elektrische signalen naar de spieren waardoor ze kunnen samentrekken en ontspannen. Een EMG vertaalt deze gegevens naar grafieken en getallen om de arts te helpen een diagnose te stellen. 

Het onderzoek bestaat uit een zenuwgeleidingsonderzoek en een naald-EMG.
 
Bij het zenuwgeleidingsonderzoek worden er korte elektrische prikkels over de zenuw gestuurd en worden deze opgevangen door elektrodes die op de huid gekleefd worden (oppervlakte elektrodes). Zo wordt de snelheid en sterkte van het doorgestuurde signaal gemeten tussen twee punten. Zowel gevoelszenuwen als de zenuwen die naar spieren gaan kunnen geanalyseerd worden. 

Bij het naald-EMG wordt een klein naaldje in een aantal spieren geprikt om de elektrische activiteit te analyseren in rust, bij lichte aanspanning en bij krachtige aanspanning. 

Wat zijn de indicaties?

EMG1.jpg
De huisarts of specialist zal meestal een EMG aanvragen wanneer iemand symptomen van een spier- of zenuwaandoening vertoont. Deze symptomen kunnen zijn: tintelingen, een doof gevoel, elektrische schokjes, spierzwakte, spierpijn, krampen of spiertrillingen.

Een EMG helpt om de aanwezigheid, locatie en uitgebreidheid van ziektes die zenuwen of spieren beschadigen te detecteren.

Mogelijke gestelde diagnoses zijn:
  • een inklemming van een zenuw in een lidmaat, bijvoorbeeld een carpaal tunnel syndroom.
  • een hernia (ontsteking van een zenuw in het ruggemerg), ook wel radiculopathie genoemd
  • een spieraandoening, bijvoorbeeld spierdystrofie of polymyositis
  • een zenuwaandoening, bijvoorbeeld amyotrofe laterale sclerose (ALS)

Lees ook: Wat is het carpaal tunnel syndroom?

Risico's van een EMG

Er zijn quasi geen risico’s verbonden aan dit onderzoek. Er is een zeer klein risico op een bloeding of infectie of de plaats waar het naaldje wordt ingebracht. Wanneer het naaldje in de borstregio zou worden aangebracht, is er een zeer klein risico dat er lucht zou komen tussen de longen en de borstkaswand waardoor er een collaps van de long zou kunnen ontstaan (pneumothorax).

Voorbereiding op het onderzoek

  • Je mag alle medicatie die je neemt verder nemen. Alleen wanneer je Mestinon (pyridostigmine) neemt, dien je specifiek te vragen of je dit moet stoppen op voorhand.
  • Je mag gegeten hebben voor het onderzoek. 
  • Neem een douche of bad voor het onderzoek om aanwezige olies op de huid te verwijderen. Breng geen nieuwe olie of lotion aan. 
  • Zwangerschap is geen probleem.
  • Vertel de specialist (fysisch geneesheer of neuroloog) of je een pacemaker hebt of een ander elektronisch ingepland apparaat, of je bloedverdunners neemt en of je een bloedingsziekte hebt.

Hoe verloopt een EMG?

Tijdens de test zit of lig je meestal op een onderzoekstafel. De elektrodes die aangebracht worden op je lichaam zullen af en toe kleine elektrische schokjes geven. De naaldelektrode kan een beperkt discomfort of pijnlijke sensatie geven die verdwijnt wanneer het naaldje terug verwijderd wordt. Je zal gevraagd worden om enkele spieren aan te spannen en weer te ontspannen.  Doorgaans zal je niet veel van positie moeten veranderen tijdens het onderzoek. De test zelf neemt meestal een 15 tot 30-tal minuten in beslag.  

Na de procedure

Je kan zonder probleem met de wagen terug naar huis rijden. 
Je kan tijdelijk enkele kleine blauwe plekjes hebben op de plaats waar de naaldelektrode is ingebracht in de spier. Deze zouden na enkele dagen moeten verdwijnen. Indien de zwelling of blauwe plekken zouden toenemen in de loop van de volgende dagen, neemt je best contact op met je huisarts.

Resultaten

De fysisch geneesheer of neuroloog zal de resultaten van de test interpreteren en een rapport opmaken. Dit zal gestuurd worden naar de huisarts of de arts die het EMG-onderzoek heeft aangevraagd. De verwijzende arts zal het rapport met jou bespreken.

Lees ook: Wat is shockwavetherapie?

Auteur: Dr. Leonie Geukens, Fysische Geneeskunde

Shockwavetherapie, PRP en EMG
www.fysischegeneeskunde.be
www.shockwavelimburg.be

bron: Dr. Leonie Geukens

Laatst bijgewerkt: juni 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram