Wat is een elektromyografie of kortweg een EMG?
dossier
Wat zijn de indicaties?
Mogelijke gestelde diagnoses zijn:
- een inklemming van een zenuw in een lidmaat, bijvoorbeeld een carpaal tunnel syndroom.
- een hernia (ontsteking van een zenuw in het ruggemerg), ook wel radiculopathie genoemd
- een spieraandoening, bijvoorbeeld spierdystrofie of polymyositis
- een zenuwaandoening, bijvoorbeeld amyotrofe laterale sclerose (ALS)
Lees ook: Wat is het carpaal tunnel syndroom?
Risico's van een EMG
Er zijn quasi geen risico’s verbonden aan dit onderzoek. Er is een zeer klein risico op een bloeding of infectie of de plaats waar het naaldje wordt ingebracht. Wanneer het naaldje in de borstregio zou worden aangebracht, is er een zeer klein risico dat er lucht zou komen tussen de longen en de borstkaswand waardoor er een collaps van de long zou kunnen ontstaan (pneumothorax).
Voorbereiding op het onderzoek
- Je mag alle medicatie die je neemt verder nemen. Alleen wanneer je Mestinon (pyridostigmine) neemt, dien je specifiek te vragen of je dit moet stoppen op voorhand.
- Je mag gegeten hebben voor het onderzoek.
- Neem een douche of bad voor het onderzoek om aanwezige olies op de huid te verwijderen. Breng geen nieuwe olie of lotion aan.
- Zwangerschap is geen probleem.
- Vertel de specialist (fysisch geneesheer of neuroloog) of je een pacemaker hebt of een ander elektronisch ingepland apparaat, of je bloedverdunners neemt en of je een bloedingsziekte hebt.
Hoe verloopt een EMG?
Tijdens de test zit of lig je meestal op een onderzoekstafel. De elektrodes die aangebracht worden op je lichaam zullen af en toe kleine elektrische schokjes geven. De naaldelektrode kan een beperkt discomfort of pijnlijke sensatie geven die verdwijnt wanneer het naaldje terug verwijderd wordt. Je zal gevraagd worden om enkele spieren aan te spannen en weer te ontspannen. Doorgaans zal je niet veel van positie moeten veranderen tijdens het onderzoek. De test zelf neemt meestal een 15 tot 30-tal minuten in beslag.
Na de procedure
Resultaten
De fysisch geneesheer of neuroloog zal de resultaten van de test interpreteren en een rapport opmaken. Dit zal gestuurd worden naar de huisarts of de arts die het EMG-onderzoek heeft aangevraagd. De verwijzende arts zal het rapport met jou bespreken.
Lees ook: Wat is shockwavetherapie?
Auteur: Dr. Leonie Geukens, Fysische Geneeskunde