Dikkedarmkanker (colorectale kanker) is een van de meest voorkomende kankers in België. De ziekte veroorzaakt jaarlijks meer dan 2.600 sterfgevallen. Hoe ontstaat darmkanker? En wanneer moet je je laten screenen?
In Vlaanderen wordt het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker aangeboden aan vrouwen van 25 tot en met 64 jaar, met als doel (voorstadia van) baarmoederhalskanker tijdig te detecteren en te behandelen.
In België wordt het klassieke uitstrijkje in januari 2025 vervangen door een HPV-test als primaire screeningsmethode op baarmoederhalskanker. Die HPV-test is doeltreffender en goedkoper dan de klassieke uitstrijkjes. Wat verandert er concreet?
Een snufje zout over je eten, extra sojasaus bij de sushi, maggi door je soep: het voegt smaak toe aan je eten, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Hierbij 8 signalen van je lichaam wanneer je te veel zout binnenkrijgt.
Recente onderzoeken hebben aangetoond dat het activeren en versterken van de nervus vagus een positieve invloed kan hebben op het immuunsysteem, de spijsvertering, de concentratie en het geheugen en de geestelijke gezondheid. Maar wat gebeurt er als de nervus vagus beschadigd is? Wat zijn de symptomen van een probleem met de nervus vagus?
In België zal 1 op 3 mannen en 1 op 4 vrouwen kanker krijgen voor ze 75 zijn. Hoe groot het risico is dat je kanker krijgt, hangt af van een aantal factoren: leeftijd, gewicht, levensstijl, familiegeschiedenis, omgeving, enz. Hoe groot jóuw risico op kanker is? Dat rekent de ‘Cancer Risk Calculator’ voor je uit.
COPD of chronisch obstructief longlijden is een ongeneeslijke longziekte. Bij deze ziekte zijn de luchtwegen vernauwd en de longblaasjes kapot. Personen die lijden aan COPD hebben last van kortademigheid en hoesten, dikwijls met fluimen. Hoe langer de ziekte onbehandeld blijft, hoe groter de schade en hoe groter de impact op de levenskwaliteit.
Om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen, moet je meer groenten eten. Zo luidt het wetenschappelijk onderbouwde advies. Het zijn echter vooral de kruisbloemige groenten die bloeddrukverlagend werken, zo blijkt uit onderzoek, en die lijken bij ons niet zo populair.
Met een darmonderzoek of colonoscopie kan men bepaalde klachten onderzoeken, zoals stoelgangproblemen, anale bloedingen of aanhoudende buikpijn. Tijdens een colonoscopie controleert men op ontstekingen, poliepen en andere afwijkingen.
De nervus vagus speelt een cruciale rol in het parasympathische zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor rust en herstel van het lichaam. Stimulatie van de nervus vagus kan dan ook verschillende gezondheidsvoordelen hebben.
Het DASH-dieet helpt niet alleen hartziekten (verhoogde bloeddruk) en diabetes te voorkomen, maar zorgt ook voor gewichtsverlies. Wat moet je dan precies eten, en wat beter niet? Prof. Dr. Eric De Maerteleire brengt het uitgebreid aan bod in zijn nieuwe boek 'Veroudering afremmen via voeding'.
Borstkanker vroegtijdig opsporen is zeer belangrijk. Zo vergroot je kans op genezing. Zowel de mammografie als de echografie zijn borstonderzoeken die ingezet worden. Maar wanneer is welk onderzoek nu precies nodig?
Mestcelactivatiesyndroom (MCAS) is een aandoening waarbij de mestcellen in je lichaam te veel van een bepaalde stof afgeven waardoor je allergiesymptomen krijgt. Mestcellen bevinden zich overal in je lichaam, wat betekent dat je een breed scala aan klachten kan ontwikkelen.
Bij slagaderverkalking of atherosclerose verdikt de wand van slagaders en worden bloedvaten nauwer, waardoor de functie van het vaatstelsel vermindert. Het is de belangrijkste oorzaak voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, en kost jaarlijks aan 23.000 Belgen het leven.
Een te hoge cholesterol gaat gepaard met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Om je cholesterol te verlagen, heb je soms medicijnen nodig (zoals statines), maar je kan ook op natuurlijke wijze je cholesterol verlagen, met de juiste voeding bijvoorbeeld.
Bij een middenrifbreuk is de opening tussen borst- en buikholte wijder dan normaal, waardoor een deel van de maag omhoog komt en de sluitspier tussen de slokdarm en de maag minder goed functioneert. Dat kan leiden tot brandend maagzuur (reflux) of ernstige longproblemen.
Een hoge bloeddruk kan je zelf aanpakken door een gezonde levensstijl: stop met roken, probeer zoveel mogelijk te ontspannen en beweeg op regelmatige basis. Ook door eenvoudige aanpassingen in je voedingsgewoontes kan je je bloeddruk verlagen.
Als je een MRI-scan moet laten maken, moet je op verschillende dingen letten. Je mag bijvoorbeeld geen kleding dragen waarin metaal zit, je moet sieraden afdoen en mag bij een scan van het hoofd geen make-up dragen. Zelfs tatoeages moet je melden. Maar waarom?
Een veelbelovende studie toont aan dat darmkanker in een vroeg stadium in 83% van de gevallen kan worden opgespoord op basis van een eenvoudige bloedtest. Kan een bloedonderzoek de coloscopie en stoelgangtest binnenkort dan vervangen?
Portale hypertensie is een abnormaal hoge bloeddruk in de leverpoortader, de grote ader die bloed van de darm naar de lever voert. Het is de meest voorkomende complicatie van een ernstige leveraandoening.
Zin in zout? Wat zou je lichaam je daarmee willen vertellen? Komt het door stress, een tekort of is er iets meer aan de hand? Hier zijn 10 mogelijke oorzaken voor je ‘salt craving’.
Een laparoscopie is een kijkoperatie, een ingreep waarbij de arts met een laparoscoop in de buikholte kijkt om de oorzaken van verschillende klachten in de buikholte op te sporen en zo mogelijk direct te behandelen.
Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) pleit voor een demedicalisering van de zwangerschap. Bij normale zwangerschappen raadt men onderzoeken af die niet duidelijk meer voor- dan nadelen voor moeder of kind hebben.
Het Lynch-syndroom is een erfelijke aandoening waarbij onder meer de kans op verschillende kankers, zoals dikkedarmkanker en maagkanker en bij vrouwen op baarmoeder- en eierstokkanker, sterk verhoogd is.
Als je bloedcirculatie slecht is, vertraagt of blokkeert de bloedstroom, waardoor cellen niet alle zuurstof en voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben. Dat uit zich bijvoorbeeld in koude of gevoelloze handen of voeten, een droge huid, broze nagels of haaruitval. Wat kan je eraan doen?
Cholesterol wordt gemeten in het bloed. Heb je geen erfelijke aanleg of risicoziekte (mensen met een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, suikerziekte...), dan is een meting pas nodig vanaf 35 jaar (mannen) of 45 jaar (vrouwen). De controle gebeurt het best om de vijf jaar en dit tot je 70 jaar bent.
Trombose is het ernstigst in slagaders (die het bloed van het hart naar de organen vervoeren) en in diep gelegen aders. Zo'n diepe veneuze trombose (DVT) bevindt zich meestal in een bekkenader, een dijbeenader of een kuitader. Vandaar de populaire naam ‘trombosebeen’.
Bètablokkers werken in op de drie stresshormonen: adrenaline, noradrenaline en cortisol, stoffen die vrijkomen bij stress, emotie en inspanning. Bètablokkers gaan de receptoren van deze hormonen blokkeren, zodat ze hun functie niet meer kunnen vervullen. Maar dat heeft wel bijwerkingen.
“Door bewust te schakelen van een mondademhaling naar een neusademhaling en je uitademing te vertragen, kun je de weg naar een gezonder en meer ontspannen leven inslaan,” vertelt hartcoherentietherapeut Katrien Geeraerts, auteur van het boek ‘Blijven ademen’.