Diarree is taboe op de werkvloer
nieuws
Tot 20 keer per dag naar het toilet moeten, vele mensen zouden al voor minder hun wenkbrauwen fronsen. Toch is dit de bittere realiteit voor heel wat Crohn- en colitis-patiënten. Ongeveer 30.000 Belgen lijden aan de ziekte van Crohn of aan colitis ulcerosa, waarvan de fysieke ongemakken die ermee gepaard gaan, het professioneel en sociaal leven van de patiënt serieus kunnen ondermijnen als de ziekte niet onder controle is.
Vooral op de werkvloer levert dit problemen op. Zo was meer dan 1 op 5 patiënten het voorbije jaar meer dan 25 dagen afwezig omwille van zijn of haar aandoening, veranderde bijna 40% minstens één keer van job of functie en voelt 59% zich verhinderd om zich professioneel te kunnen ontplooien. 1 op 3 kreeg zelfs al onterechte opmerkingen of klachten over zijn aandoening op het werk. Dat blijkt uit een onderzoek van de patiëntenorganisaties voor personen met een chronische inflammatoire darmziekte en AbbVie.
Vandaag zijn deze ziekten nog niet te genezen. In de meeste gevallen zijn ze wel perfect verenigbaar met een ‘normaal’ leven (onderwijs, loopbaan, fysieke activiteit, seksueel en gezinsleven, vrije tijd, …), vooral wanneer de ziekte goed beheerd en gecontroleerd wordt. De symptomen van deze ziektes zijn echter niet gemakkelijk bespreekbaar en er rust dikwijls nog een taboe op. Patiënten aarzelen bijgevolg om zelf met hun ziekte naar buiten te komen – zeker op de werkvloer – wat zich op zijn beurt uit in een toenemend onbegrip door buitenstaanders.
1 op 4 Belgen heeft nog nooit van de ziekte van Crohn gehoord, in het geval van colitis is dat zelfs 3 op 4. Bij diegenen die de ziektes wel kennen, weet echter meer dan de helft niet wat het voornaamste symptoom is (namelijk aanhoudende of terugkerende diarree) en 71% kan geen enkel ander symptoom benoemen (bv. bloed in de stoelgang, vermoeidheid, pijnlijke buikkrampen, gewichtsverlies, enz.).
Daarnaast blijkt dat Crohn- en colitis-patiënten ook naast hun job op de nodige problemen stuiten: 67% van de ondervraagden ondervindt sterke tot heel sterke hinder bij het genieten van ontspanningsactiviteiten zoals reizen en sporten. 55% voelt zich sterk tot heel sterk beïnvloed tijdens sociale activiteiten met vrienden en voor het starten van een intieme relatie ondervindt 63% remmingen. 1 op 5 zag bovendien reeds een relatie op de klippen lopen door zijn aandoening.
Van de respondenten geeft 92% te kennen dat hun directe omgeving goed op de hoogte is over hun aandoening; 58% vertelt actief over zijn aandoening aan andere mensen. 90% doet dit bij vrienden en familie, maar bij collega’s bedraagt dit nog slechts 1 op 2. Opmerkelijk, aangezien de meest vervelende situaties zich meestal op het werk voordoen. 88% wenst weliswaar toch dat het grote publiek beter op de hoogte is, en 78% ziet hierin een taak weggelegd voor de media en de overheid.
Vooral van die laatste wordt veel verwacht, want 95% vindt dat er op politiek niveau onvoldoende aandacht is voor deze aandoeningen.