Wat doen als uw kind een knoopbatterij heeft ingeslikt?
nieuws
Steeds meer kinderen komen bij de dokter nadat ze een knoopcelbatterij hebben ingeslikt. Dat meldt de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) in het tijdschrift Medisch Contact. Volgens de NVK realiseren ouders en hulpverleners vaak niet hoeveel gevaar het kind loopt. Vooral kleine kinderen verwijderen de batterijen uit verpakkingen, afstandsbedieningen en speelgoed. Ook rondslingerende batterijen verdwijnen vaak in kindermondjes. Veel apparaten die niet als speelgoed zijn bedoeld, zoals rekenmachines, fototoestellen of fietslampjes, hebben geen kindveilige sluitingen, waardoor de batterijtjes er makkelijk uitvallen.
Ook volwassenen kunnen per vergissing knoopbatterijen inslikken. Dit kan gebeuren bij oudere mensen die de batterijen verwarren met hun medicatie, bvb wanneer batterijtjes voor een hoorapparaat naast medicijnen liggen. Een ander typisch ongeval kan gebeuren wanneer men aan een batterijtje wil likken om te zien of er nog stroom op zit.
Risico's van inname knoopbatterij
Het inslikken van een knoopbatterij kan levensgevaarlijk zijn. Door de chemicaliën in de batterijen kunnen al binnen twee uur ernstige beschadigingen aan de slokdarm optreden. Gelukkig komt dat vrij zelden voor. Uit cijfers van het Nederlandse Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum blijkt dat de knoopbatterij in 9 op 10 gevallen spontaan het maagdarmkanaal passeert zonder verdere problemen. In circa 10% van de gevallen ontstaan symptomen of passeert de batterij niet spontaan. In minder dan 1% van de gevallen treden serieuze complicaties op die medisch ingrijpen vereisen. Een belangrijke risicofactor is de diameter van de ingenomen knoopcelbatterij. Batterijen kleiner dan 15 mm in diameter blijven vrijwel nooit blijven steken in de slokdarm. Als er slokdarmletsel optreedt, is dat meestal na inname van relatief grote lithiumbatterijen (>15-23 mm in diameter).
Wat moet u doen bij inname van een knoopbatterij?
• Laat de persoon of het kind niet meer eten of drinken na inname van een knoopbatterij.
• De persoon of het kind moet direct naar het ziekenhuis worden gebracht voor een radiografie van borstkas en buik, ook als er geen klachten of symptomen zijn. Een batterij die in de slokdarm blijft vastzitten, kan al binnen de 2 uur na de inname zeer ernstige letsels geven zoals bijvoorbeeld een gaatje in de slokdarm.
• Als de batterij nog in de slokdarm zit, moet de arts ze zo snel mogelijk, en liefst binnen het uur na het inslikken verwijderen met een endoscoop.
• Als de batterij in de maag zit, kan men rustig afwachten tot de batterij via de stoelgang wordt uitgescheiden. In de meeste gevallen gebeurt dit binnen de 4 tot 5 dagen.
• Als de batterij niet wordt uitgescheiden, moet een tweede radiografie genomen worden.
• Zit de batterij in de darmen, dan zal de arts een vezelrijk dieet en/of een laxerend middel voorschrijven om de eliminatie te bespoedigen.
• Zit de batterij nog steeds in de maag, dan zal ze moeten verwijderd worden.
• Als een kind in de dagen na het doorslikken van een knoopbatterij lastig is, weigert te eten, moeilijk kan slikken, braakt, buikpijn of zwarte stoelgang heeft, dan moet het onderzocht worden door een arts.
Batterij in neus of oren
Ook wanneer een knoopbatterij in de neus of oren werden gestopt kunnen er zeer ernstige problemen optreden. Deze batterijtjes moeten snel verwijderd worden, zoniet veroorzaken ze lokale weefselbeschadiging. Neem steeds zo vlug mogelijk contact op met een arts.
Hoe ongelukken voorkomen?
• Let er bij de aankoop van speelgoed of huishoudapparaten op dat de batterijhouder alleen kan geopend worden met behulp van een schroevendraaier of een muntstuk.
• Bewaar oude en nieuwe batterijen buiten bereik van kinderen.
• Koop zo mogelijk batterijen in blisterverpakking: kinderen kunnen deze niet zo makkelijk openen.
• Breng gebruikte batterijen regelmatig naar een inzamelpunt.
• Wissel geen batterijen in het bijzijn van kinderen.
• Verbied kinderen om met batterijen te spelen.
• Steek nooit een batterij in je mond om ze te testen of om ze "vast te houden".
• Kijk ook goed naar uw medicatie vooraleer ze in te slikken. Bewaar knoopbatterijen niet naast pilletjes: ze worden ze vaak verwisseld. Zo worden knoopbatterijen door volwassenen ingeslikt.
Bron:
http://medischcontact.artsennet.nl/Actueel/Nieuws/Nieuwsbericht-1/147623/Kinderartsen-Batterij-in-slokdarm-levensgevaarlijk.htm
www.antigifcentrum.be/huishouden/knoopbatterijen