Honing in je thee? Een goed idee!
nieuws
Honing eten kan voorkomen dat je ziek wordt. Dat zeggen de wetenschappers achter het informatieve YouTube-kanaal The Sci Show in een nieuw filmpje. Bijen beschermen hun bijenkast en voedsel immers met antibacteriële proteïnen. De som is snel gemaakt: wie af en toe honing eet, profiteert mee van de voordelen.
'Honing is een heel krachtige bacterievernietiger', zegt de presentator aan het begin van het filmpje. Die eigenschap is te danken aan hardwerkende bijen die er antibacteriële proteïnen aan toevoegen. Honing wordt al eeuwen (sinds 8.000 voor Christus) gebruikt om wonden te helen en tot op vandaag wordt het product in een pure vorm gebruikt in ziekenhuizen om infecties tegen te gaan.
Waarom honing nu zo perfect is? Er zit suiker, zowel glucose als fructose, in waardoor het een heel verzadigd product is. Daarom snakt honing naar water en zal het meteen al het vocht uit bacteriën opnemen. Daarnaast bestaat honing zelf uit slechts 2 procent water en dat is te weinig om bacteriën te doen overleven.
Natuurlijk antibioticum
Terwijl bijen honing maken, steken ze ook de oxidatie van glucose in gang. Bacteriën haten dit omdat het glucose omzet in glucosezuur en daarna waterstofperoxide. Dit proces leidt ertoe dat honing een pH-waarde heeft van minder dan vier, terwijl bacteriën een pH-waarde van 7 nodig hebben om te groeien.
Bijtjes voegen ook een natuurlijk antibioticum toe aan de zoete lekkernij, bee defensin-1 genaamd. Dat doet exact wat de naam doet vermoeden: het immuunsusteem van de beestjes boosten en hen beschermen tegen allerlei ziektes. In sommige honing vindt men ook methylglyoxaal terug, een component uit de nectar van een Nieuw-Zeelandse bloem met een hoge antibacteriële werking.
Geen honing voor baby's
Een bacterie, clostridium botulinum, kan wel overleven in honing en kan gevaarlijk zijn. Minder dan 100 nanogram zou een volwassen persoon kunnen doden. Zo'n tien procent van de honing over de hele wereld bevat sporen van deze bacterie in zich. Geen paniek: ons immuunsysteem krijgt ze klein, maar het immuunsysteem van baby's is nog volop in ontwikkeling. Daarom geef je baby's jonger dan een jaar uit voorzorg beter geen honing.