Niet te veel drinken tijdens de marathon
nieuws
Wanneer tijdens het rennen van een marathon hyponatriëmie (zouttekort) optreedt, kan dat ernstige gevolgen hebben. In een groep van 488 lopers die in 2002 aan de Boston Marathon deelnamen, had 13% na afloop hyponatriëmie (natriumspiegel lager dan 135 mmol/l) en 0,6% had zelfs een kritiek zouttekort (lager dan 120 mmol/l).
De kans op een zouttekort was groter
• bij gewichtstoename,
• het drinken van meer dan 3 liter vocht,
• het drinken van vocht om de 8 tot 10 minuten,
• een looptijd van langer dan 4 uur,
• vrouwelijk geslacht en
• een lage body mass index.
Betere methoden om de vochtbalans te reguleren kunnen dit helpen voorkomen.
In de afgelopen jaren zijn de inzichten betreffende het innemen van vocht tijdens een zware sportinspanning veranderd. Het uitgangspunt ‘drinken voordat je dorst krijgt’ is nu gewijzigd in ‘drinken op geleide van dorst’ (dus ter vervanging van door zweten verloren vocht).
Zogenoemde ‘sportdrankjes’ bieden geen bescherming. De meeste zijn hypotoon en bieden meer water dan zout. Ook moeten uitgeputte sporters niet aan een infuus met hypotone (met weinig zout)oplossing worden gelegd zolang de natriumspiegel niet is bepaald – een dergelijk infuus doet anders meer kwaad dan goed.