Is een stappenteller gevaarlijk??

123-stappenteller-12-15.jpg

nieuws

Onlangs verschenen er berichten in de pers dat een stappenteller tijdverspilling is en zelfs gevaarlijk kan zijn. Aanleiding was een lezing van de Amerikaans computerwetenschapper Greg Hager van de Johns Hopkins Universiteit op het jaarlijkse congres van de American Association for the Advancement of Science (AAAS). Volgens Hager is nog niet de helft van de gezondheidsapps wetenschappelijk getest. Hij verwees daarbij uitdrukkelijk naar de stappentellers. De doelstelling om 10.000 stappen per dag te zetten, is volgens Hager onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd. Bovendien kan die doelstelling ook gevaarlijk zijn. Volgens Hager doet de gemiddelde Amerikaan rond 5.000 stappen per dag. De ambitieuze doelstelling om 10.000 stappen te zetten, kan meer kwaad dan goed doen als mensen die een slechte conditie hebben,  over hun limieten gaan om die doelstelling te halen. 
In een reactie op deze berichten zegt het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie VIGeZ dat voldoende lichaamsbeweging belangrijk is voor een goede gezondheid. Maar sporten is niet voor iedereen weggelegd. Een handig alternatief om toch voldoende te bewegen is elke dag 10.000 stappen zetten. Internationaal onderzoek wijst volgens VIGeZ uit dat 10.000 stappen per dag zetten hetzelfde positieve effect heeft op uw gezondheid als elke dag een half uur extra bewegen. 
Let wel, het zetten van 10.000 stappen is enkel van toepassing op volwassenen; voor jongeren onder de 18 jaar en ouderen boven de 65 gelden er andere aanbevelingen. 

Elke stap telt

Wat als u er niet in slaagt om dagelijks 10.000 stappen te zetten? Bent u dan slecht bezig? Natuurlijk niet. De basisfilosofie van 10.000 stappen is immers ‘elke stap telt’: elke stap meer is een overwinning op zich. Want 10.000 stappen is niet voor iedereen haalbaar: mensen met een beperking, overgewicht, chronische aandoening of ouderen hebben nood aan een aangepast schema. Het zetten van 10.000 stappen per dag is dus niet het primaire doel.

Geleidelijk aan

Het VIGeZ raadt bovendien aan om uw aantal stappen geleidelijk aan te verhogen, week na week terwijl u rekening houdt met uw fysieke mogelijkheden en motivatie. Bepaal eerst uw startniveau, zodat u weet hoeveel stappen u dagelijks ongeveer zet. Doe dit aan de hand van een betrouwbare stappenteller of een app op uw smartphone. Een app is minder betrouwbaar dan een goede stappenteller. 

Stel haalbare doelen

Stel daarna haalbare doelen op die u helpen uw aantal stappen geleidelijk aan te verhogen. Zet u bijvoorbeeld dagelijks gemiddeld 5.000 stappen per dag? Probeer dan in week één 500 stappen extra te zetten. Stel elke week een nieuw haalbaar doel op.
Draag de stappenteller elke dag gedurende een drietal maanden. Zo verhoogt u de kans dat u meer blijft bewegen op lange termijn. 

10.000 stappen is niet ultieme doel

Lukt het na verloop van tijd niet meer om uw aantal stappen nog te verhogen? Dat is geen probleem: een haalbare vooruitgang aanhouden op uw basisniveau is belangrijker. Bewust zijn van het belang van bewegen, vervolgens stap per stap meer bewegen, en u ook goed voelen bij uw actievere dagelijkse routine is belangrijker dan onmiddellijk naar die 10.000 stappen per dag te streven.

Op de website van VIGeZ kunt u een handleiding stappenteller downloaden om geleidelijkaan tot 10.000 stappen per dag te komen.
http://www.vigez.be/files/Nieuwsberichten/Handleiding_stappenteller.pdf

Besluit

Met een stappenteller op zich is er niets mis. Het kan mensen motiveren om meer te gaan bewegen. Niet meer en niet minder. Of dat precies 10.000 stappen per dag moet zijn, is voor discussie vatbaar. Bovendien geldt dat streefdoel niet voor iedereen. Voor sommigen zijn 10.000 stappen te weinig, voor anderen, zoals kinderen, bejaarden en chronisch zieken, te veel.
Voor iemand die gemiddeld 5 à 6.000 stappen per dag zet, komen die 10.000 stappen neer op ongeveer een half uur extra bewegen per dag. 

Bronnen

http://gadgetsandwearables.com/2017/02/21/10000-steps-harmful/
www.10000stappen.be
http://www.vigez.be/nieuws/is-een-stappenteller-gevaarlijk?utm_source=vigezine&;utm_medium=e-mail&utm_campaign=vigezinefebruari


Laatst bijgewerkt: maart 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram