Hoe maak je appelazijn?
nieuws
Na een zacht voorjaar en een warme zomer draagt een appelboom veel mooie rijpe vruchten. Daarmee kan je appelsap (laten) persen, appelmoes en appelgelei bereiden, maar waarom niet eens zelf appelazijn maken?
- Was een 10-tal appels en wrijf ze goed droog.
- Snij ze in kwarten, leg ze open en laat ze bruin worden (op kamertemperatuur).
- Doe ze in een grote kom en zet ze volledig onder water.
- Bedek de kom losjes met een kaasdoek of een dubbel vel keukenpapier. Er moet nog wat luchttoevoer (zuurstof) zijn.
- Laat de kom zes maanden rusten op een warme, donkere plaats (bijvoorbeeld op zolder) zodat de inhoud kan gisten. Roer de inhoud wekelijks goed door.
- Zeef het mengsel met een fijne zeef en giet het in een andere kom. Sluit die op dezelfde manier af en laat het gezeefde vocht nog zo’n 6-tal weken rusten op een warme, droge plaats.
- Giet de azijn in een fles met stop en bewaar hem in de koelkast.