Tegen jezelf praten is niet erg, integendeel!

dossier

Een Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat hardop tegen jezelf praten een teken van superieure intelligentie is. Sterker nog, wie zichzelf luidop oppept, plukt daar nadien zowel mentaal als fysiek de vruchten van. Een woordje uitleg. 

De impact van tegen jezelf praten

Iedereen praat wel eens tegen zichzelf, maar meestal gebeurt dat in stilte. Hoe dan ook, deze conversatie met onszelf heeft zo zijn voordelen. Het stelt ons in staat om onze gedachten te verhelderen, stil te staan bij een situatie en die te analyseren, onze emoties te reguleren, stress te verminderen, onze focus te verhogen, onszelf aan te moedigen op moeilijke momenten en onze prestaties te verbeteren. 

Anderzijds dreigen negatieve gedachten het tegenovergestelde effect te creëren. Ze kunnen je gevoel van eigenwaarde een deuk geven en je vertrouwen in je capaciteiten schenden, wat je prestaties net op een slechte manier beïnvloedt. Het College of Cognitive Behavioural Therapies (CCBT) suggereert dat negatieve zelfpraat zo onbewust kan leiden tot zelfsabotage. Iemand die zichzelf bijvoorbeeld herhaaldelijk vertelt dat hij iets niet kan, zal minder gemotiveerd zijn om het te doen. En als ze falen, zullen ze tegen zichzelf zeggen: "Ik wist dat ik het niet kon.”

Heb je het gevoel dat je zelfpraat nogal negatief getint is? Probeer dan te switchen naar een meer positieve mindset. Dat zal je optimistischer maken in je dagelijks leven en zo je levenskwaliteit verbeteren.

Lees ook: Waarom doe je aan zelfsabotage hoe kom je ervan af?

Wat zijn de voordelen van positieve zelfpraat?

Het is aangetoond dat optimisten en mensen die positief over zichzelf praten een betere fysieke en mentale gezondheid hebben. Hoewel wetenschappers het niet kunnen verklaren, maakt een positieve gemoedstoestand het gemakkelijker om:

  • problemen op te lossen, anders te denken, dingen in perspectief te plaatsen en effectiever om te gaan met moeilijkheden of uitdagingen,
  • de giftige symptomen van stress en angst te verminderen,
  • je goed te voelen over jezelf,
  • het risico op depressie te verminderen,
  • de immuunfunctie te verbeteren,
  • pijnsymptomen verminderen,
  • je cardiovasculaire gezondheid te bevorderen,
  • het risico op overlijden door kanker te verkleinen
  • het risico op infecties, aandoeningen aan de luchtwegen, enz. te verminderen.

Talrijke onderzoeken hebben de effecten van positieve zelfpraat op sporters geanalyseerd. Niet alleen kan dit de motivatie verhogen en helpen bij het verbeteren van sportprestaties, het helpt mensen ook om gefocust te blijven en te genieten van het moment. 

Lees ook: Switch naar een positieve mindset voor minder kans op angst en depressie

Hoe praat je positief tegen jezelf?

Experts raden aan om niets tegen jezelf te zeggen dat je ook niet tegen iemand anders zou zeggen. Nog enkele andere tips:

  • Ga steevast positieve self talk die je waarde, je mogelijkheden en je potentieel voor succes bevestigt. Kies affirmaties die bij jou persoonlijk passen en die de kwaliteiten weerspiegelen die je wilt cultiveren. Herhaal ze regelmatig, vooral op momenten van twijfel of moeilijkheden. "Ik ben moedig"; "Ik ben volhardend"; "Ik heb die opslag verdiend"; "Ik heb vandaag mijn best gedaan"...
  • Duiken negatieve gedachten op? Wees dan kritisch: vraag jezelf af of deze overtuigingen ondersteund worden door echt bewijs of dat ze gebaseerd zijn op veronderstellingen of ervaringen uit het verleden. Buig de negatieve overtuigingen om door meer realistische en optimistische perspectieven. Bijvoorbeeld: "Ik ben niet in staat om te slagen in mijn studie". Analyseer de stelling en kijk of ze wel gestaafd is: "De laatste keer dat ik faalde, heb ik niet gestudeerd. Ik heb al eens een examen gehaald na een goede voorbereiding". Positieve mindset: "Ik ben in staat om te slagen als ik hard werk".
  • Moedig jezelf aan. Bijvoorbeeld: "Ik ga er alles aan doen om het te laten lukken", "Ik kom er wel", "Ik heb goede vooruitgang geboekt", "Ik ben er trots op dat ik het geprobeerd heb” enzovoort.
  • Behandel jezelf met dezelfde empathie en vriendelijkheid die je een vriend zou bieden. Vermijd harde zelfkritiek en beoefen in plaats daarvan zelfcompassie door je inspanningen en vooruitgang te erkennen, zelfs als je faalt.
  • Gebruik visualisatietechnieken om jezelf voor te stellen dat je je doelen bereikt en obstakels overwint. Door succes te visualiseren kun je positieve overtuigingen versterken en je motivatie en zelfvertrouwen vergroten.
  • Praat tegen jezelf met een ander voornaamwoord dan "ik". Gebruik in plaats daarvan "je" of "jij" en je voornaam. Je kunt dit bijvoorbeeld voor een spiegel doen. Zo word je je eigen coach. Het wordt rationeler en minder emotioneel. 


Het kan tijd kosten om jezelf positief aan te moedigen, maar eens het lukt, zal je de vruchten ervan plukken.

Lees ook: Wat is veerkracht en hoe kan je veerkrachtig worden?

Bronnen:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov 
https://www.nature.com
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.healthline.com
https://www.medicalnewstoday.com
https://journals.lww.com

auteur: Olivia Regout, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram