Voed je brein voor een betere focus
dossier
Het is een feit dat niet alleen ons lichaam veroudert, ook ons brein degenereert. En als je alle hypes over voeding en voedingssupplementen mag geloven, kan je je geheugen en hersenfuncties verbeteren, en je focus scherper houden door de juiste dingen te eten. Ginseng, vis, bessen of cafeïne … het zouden stuk voor stuk 'focus boosters' zijn.
Maar wat houdt steek en wat is onzin?
Het goede nieuws is dat je met ‘slimme voeding’ inderdaad ook je kansen vergroot om je brein gezond te houden. Maar wat is slimme voeding en hoe moet je je eetgewoontes aanpassen om volop van de weldaden te kunnen genieten? We geven een overzicht van de belangrijkste producten en van de aanbevolen eettips.
Cafeïne
Lees ook: Hoofdpijn of migraine door te veel of te weinig cafeïne
Suiker
Suiker is de favoriete brandstof van de hersenen. En dan hebben we het niet over de gewone suiker die we in de keuken gebruiken, maar over glucose. De suiker en de koolhydraten die je eet of drinkt, worden door je lichaam in glucose omgezet. Dat is de reden waarom een glaasje zoet of een andere snelle suiker op korte termijn je denkvermogen, geheugen en mentale skills oppept. Maar als je er te veel van inneemt, heeft het een omgekeerd effect. Dan tast het je geheugen en ook je hele lichaam aan. Wees dus spaarzaam met het gebruik van suiker. Het is de bedoeling dat het je geheugen verbetert zonder je gewicht aan te vallen.
Vis
Vette vis is het breinvoedsel bij uitstek. Het is niet alleen een belangrijke bron van proteïnes, het is ook rijk aan omega-3-vetzuren die een sleutelrol spelen bij de gezondheid van onze hersenen. Deze gezonde vetten oefenen een verbazingwekkende kracht uit op ons brein. Een eetpatroon met hoge dosissen omega-3 werd al gelinkt aan een lager risico op dementie en beroerte en aan een tragere mentale achteruitgang bij het verouderen in het algemeen. Daarom wordt er aanbevolen om wekelijks tweemaal wilde (of gezond gekweekte) vis te eten. Het is goed voor je hart en je hersenen!
Lees ook: Ook vette vis is gezond
Noten en chocolade
Dagelijks 25 gram noten en pure chocolade is een goede dosis om te genieten van alle voordelen die ze te bieden hebben zonder in overdrive te gaan wat suiker, vet en calorieën betreft.
Avocado’s en volle granen
Volle granen leveren ook voedingsvezels en vitamine E. Avocado’s bevatten wel vet, en mogen daarom niet onbeperkt worden gegeten, maar het is de goede onverzadigde vetsoort die je gezond houdt.
Lees ook: Hoe gezond is een avocado?
Blauwe bessen
Bessen en vooral blauwe bessen zijn echte superfoods. Volgens een onderzoek dat uitgevoerd werd op dieren kunnen blauwe bessen helpen om de hersenen te beschermen tegen schade die berokkend wordt door vrije radicalen. En ze kunnen ook de gevolgen van leeftijdsgebonden ziektes zoals dementie en Alzheimer verzachten. Studies tonen aan dat ratten op leeftijd die gevoederd werden met voedsel dat rijk is aan blauwe bessen betere spierfuncties ontwikkelden en een vlotter leerproces vertoonden, vergelijkbaar met dat van jongere ratten.
Lees ook: Bessen voorkomen veroudering hersenen
Vitaminen, mineralen en voedingssupplementen
De rekken van de apotheken, de biowinkels en de drogisterijen staan vol met supplementen die je een oplossing beloven voor alle kwaaltjes en ongemakken. Heel wat wetenschappelijke conclusies rond de ‘brein boosting kracht’ van supplementen zoals vitamine B, C, E, betacaroteen en magnesium klinken inderdaad ook veelbelovend, maar er is een belangrijke kanttekening: een supplement is enkel nuttig voor personen die dat specifieke nutriënt (of voedingsstof) niet via hun voeding opnemen.
Enkele onderzoekers zijn ook voorzichtig optimistisch over de werking van ginseng, ginkgo biloba, en over combinaties van vitamines, mineralen en kruiden en hun effect op de hersenen, maar er is nog meer wetenschappelijk bewijs nodig om dat optimisme volledig te staven.
Neem je tijd voor een gezond ontbijt
De top drie van de best scorende ‘brein-brandstof-middelen’ wordt ingenomen door vezelrijke volle granen, zuivel en fruit. Maar het is ook niet de bedoeling om je ’s morgens vol te proppen tot je geen (havermout)pap meer kunt zeggen, want deze studies hebben eveneens aangetoond dat een te calorierijk ontbijt het concentratievermogen hindert.
Muffins met avocado en blauwe bessen
- Laat de oven voorverwarmen op 190 °C en bedek de muffinvormpjes met bakpapier.
- Meng de bloem met het bakpoeder, het natriumbicarbonaat en het zout.
- Doe het avocadovruchtvlees in een afzonderlijke kom en plet het zacht met een vork.
- Voeg de stevia (of andere suikervervanger) toe en mix het mengsel glad.
- Klop het ei eronder.
- Voeg dan het vanille-extract en de yoghurt toe en meng het beslag goed.
- Zeef de helft van het bloemmengsel boven het beslag en mix kort opnieuw. Zeef ook de andere helft erbij en mix tot alles goed vermengd is.
- Spatel de blauwe bessen door het beslag en verdeel het over de muffinvormpjes.
- Bak de muffins een klein half uurtje in de warme oven. Prik erin met een spies en check of de spies droog is wanneer je hem er terug uithaalt.
- Laat de muffins vijf minuten afkoelen.
Granola met rozijnen, noten en kaneel
- Laat de oven voorverwarmen op 200 °C.
- Hak de noten grof en meng ze met de havervlokken, de pompoenpitten en het lijnzaad in een grote kom.
- Laat de kokosolie samen met de ahornsiroop en het kaneelpoeder smelten, giet op de notenmengeling en meng alles goed.
- Strijk het mengsel open op een bakplaat die met bakpapier is bekleed en laat het 10 à 15 minuten goudgeel bakken in de warme oven. Roer af en toe eens en hou het goed in de gaten zodat het niet aanbrandt.
- Doe de gebakken granola in een koude saladekom, laat hem afkoelen en meng er de rozijnen en de chocolade door.
Zorg voor een evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon
Last but not least moet ook het belang van een gezonde voeding over de hele lijn, als leefstijl, nog eens worden onderstreept. Een gezond eetpatroon biedt heel veel voordelen en heeft ook impact op je concentratie. Een gebrek aan essentiële voedingsstoffen kan je concentratievermogen schaden, en te veel of net te weinig eten kan een invloed hebben op je focus. Na een zware maaltijd voel je je moe. Neem je daarentegen te weinig calorieën op dan krijg je geregeld last van een hongergevoel dat je afleidt van je taak.
Verwen je hersenen: probeer gezond te eten en ga voor een evenwichtig en gevarieerd menu.
En om het plaatje helemaal af te maken: zorg voor een goede nachtrust, drink voldoende water, doe geregeld hersengymnastiek (kruiswoordraadsels, sudoku's, of andere denkspelletjes) en probeer je voldoende te ontspannen.
Bron:
Webmd