Ook vette vis is gezond
dossier
Vis is gezond en dat geldt ook voor vette vissoorten zoals zalm, haring, tonijn en sardienen. Twee porties vette vis per week kan de sterfte aan hart- en vaatziekten met 20 tot 30 procent verminderen. Regelmatige viseters hebben minder kans op een hartstilstand en mogelijk ook op dementie. Vis heeft nog meer voordelen. Zwangere vrouwen die minstens een keer per week vis eten, hebben minder risico op een vroeggeboorte en baby’s met een laag geboortegewicht. Visvetten zijn ten slotte cruciaal voor de ontwikkeling van de hersenfuncties. In landen waar het minste vis wordt gegeten zouden volgens Professor Crawford (Institute of Brain Chemistry, Londen) meer geweld, zelfmoorden en depressies voorkomen. Het gemiddelde intelligentiequotiënt zou er ook lager zijn.
Lees ook: 1 tot 2 maal per week vis: de aanbeveling houdt stand.
Omega-3-vetzuren
Al deze gunstige effecten van vis zijn waarschijnlijk het resultaat van de omega-3-vetzuren (EPA en DHA) die we voornamelijk terugvinden in vette vissoorten maar sluiten een mogelijke positieve bijdrage van andere bestanddelen in vis niet uit. Vandaar de aanbeveling om bij voorkeur 1 tot 2 maal per week vis te eten in plaats van zijn toevlucht te nemen tot visoliepreparaten. Vis kan bij de warme maaltijd, op de boterham of in een frisse salade.
Lees ook: Visolie tegen inspanningsastma
Lees ook: Vette vis helpt tegen depressie
Vis en kwik?
Wat met de bezorgdheid over contaminanten zoals kwik in vis? Het gebruik van 2 maal vis per week uit de winkel is veilig. Zeker wanneer men varieert binnen het ruime visassortiment. De toenemende zorg voor het milieu en de beheersing van de vervuiling heeft er bovendien toe geleid dat de aangetroffen waarden de laatste twintig jaar systematisch een dalende trend vertonen.
Kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zijn gevoeliger voor de effecten van kwik. Zij moeten extra voorzichtig zijn met het eten van vissen uit mogelijk verontreinigd water zoals in grote rivieren (bv. zelfgevangen vis) en roofvissen zoals haaien en zwaardvissen die doorgaans meer kwik bevatten dan andere vissoorten. Dergelijke vissoorten worden in België evenwel maar weinig of niet gegeten.
Meer lezen? Surf naar
http://www.nice-info.be/html/PROF/NUTRINEWSONLINE/NN1202waarom_visIN.htm
http://www.nice-info.be/html/PROF/NUTRINEWSONLINE/NNvischronischIN.htm
http://www.nice-info.be/html/PROF/NUTRINEWSONLINE/NNvetzurenIN.htm