Alcohol en feestdagen

reserve Met het oog op de feestdagen en de daarmee gepaard gaande alcoholcontroles, kan het geen kwaad om wat aandacht te besteden aan de consumptie van alcohol.
Alcohol is een kleine, zeer goed in water oplosbare molecule waardoor ze zeer snel na het innemen in de bloedbaan terecht komt.en zich over de lichaamsvochten verspreid.

De ademhalingstest

Een vast gedeelte van de alcohol in het bloed komt in de urine en de ademhaling terecht. Dit fenomeen wordt gebruikt om het alcoholgehalte in het bloed van een geteste persoon te meten. Het is immers zo dat de hoeveelheid alcohol in de uitgeademde lucht een weerspiegeling is van de hoeveelheid alcohol in het bloed.Vermits het veel handiger is om een persoon te laten blazen dan om een arts te vorderen voor een bloedafname, wordt het "zakje" gebruikt als detectiemiddel.
Tijdens een alcoholcontrole moet u eerst in een ademtesttoestel (het zakje) blazen. Bent u positief (> 0,5%0 ) dan moet u vervolgens in een adem-analysetoestel blazen. Dit toestel meet het alcoholgehalte in de uitgeademde lucht. Het gemeten resultaat (aantal milligram alcohol per liter lucht) wordt omgerekend naar de bloedconcentratie (aantal gram alcohol per liter bloed).

0,22 mg/liter uitgeademde lucht = 0,5 g per liter bloed of 0,5 pro mille
0,35 mg/liter " = 0,8 " 0,8 pro mille

Vanaf 0,55%0 (pro mille) wordt een rijverbod opgelegd van 3 uur en een boete. Bent u over de 0,8%0 grens, dan is het rijverbod langer (6 uur) en volgt een nieuwe test tot u beneden de 0,5%0 zakt. De geldboetes liggen hoger en men kan eventueel het rijbewijs intrekken.

Het is praktisch onmogelijk om aan de hand van lijsten of tabellen te berekenen hoe het alcoholgehalte in uw bloed eruitziet na een paar glazen. De fysieke conditie, het lichaamsgewicht, de snelheid waarmee u drinkt en zelfs stress zijn allemaal beïnvloedende factoren.

Toch enkele vuistregels:

• Hoe minder men weegt, hoe sneller de grens bereikt is

• Als u alcohol drinkt bij het eten kan 1 glaasje meer gedronken worden

• De tijd is de belangrijkste factor 5 drankjes op 5 uur of op 8 uur maken een groot verschil.

Hoe snel verdwijnt alcohol uit het lichaam?

Alcohol is een energiebron die, na omzetting door de lever, verwerkt wordt door de spieren of opgeslaan als lichaamsvet. De lever is in dit alles een cruciaal orgaan dat alcohol eerst omzet waarna de spieren de restprodukten kunnen gebruiken als energiebron.
Men kan 100 à 200 mg alcohol per kilogram lichaamsgewicht per uur verzetten. (gemiddeld 150 mg/kg.uur) Ook dit is dus afhankelijk van persoon tot persoon!.
Om 1 fles wijn te metaboliseren duurt het voor een persoon van 70 kg (wanneer men met gemiddelde waarden rekent) bijna 7 uur vooraleer het alcoholgehalte in het bloed weer het nulpeil bereikt.

Bereken zelf hoeveel u kan drinken:

Om voor uzelf te berekenen hoe snel u een portie alcohol kan metaboliseren kan u met de volgende rekenregel werken:

150 mg/kg.uur X uw gewicht /1000 = het aantal gram alcohol dat u per uur kan verzetten.

Voor persoon van 70 kg = 10,5 gram alcohol /uur
Een persoon van 70 kg kan dus (theoretisch) 10,5 gram alcohol per uur "verzetten". Het alcoholgehalte van diverse dranken kan u opzoeken in onderstaande tabel.

Lees ook: Test jezelf: heb je een alcoholprobleem?

Lees ook: Test jezelf: Wat weet je over alcohol?

Wat helpt niet?

Wat niet helpt om alcohol sneller uit het bloed te laten verdwijnen zijn allerlei "grootmoeders"truukjes zoals rondjes lopen, koffie drinken of vitaminepillen slikken.
Rondjes lopen helpt niet omdat de spier alcohol niet kan gebruiken als energiebron. 90% van de alcohol moet immers verwerkt worden door de lever en hierop heeft inspanning geen enkel effect.
Het zweten en de verhoogde ademhaling tijdens inspanning hebben een verwaarloosbaar effect omdat slechts 5% alcohol het lichaam via de urine, de ademhaling en de huid verlaat .

Koffie drinken om te ontnuchteren helpt evenmin. Het drinken van koffie kan je wel een iets wakkerder gevoel bezorgen maar aan het bloedalcoholgehalte verandert niets. Cafeïne is daarenboven vochtafdrijvend waardoor de eventuele kater de dag erop nog erger kan worden.

Tabel

Wijn
alcohol (%) gram aantal g per portie**
witte wijn 11 8,8 9
rode wijn 12 9,6 10
Bier
Bier categorie S 7,6 6,1 15 (20)
Bier categorie I 5,5 4,4 11 (15)
Bier categorieII 4,3 3,4 9
Bier categorie III 1,4 1,1 3
Alcoholvrij bier 0,6 0,5 1
Geuze 6,5 5,2 13 (17)
Kriek 6,0 4,8 12 (16)
Gedistilleerde drank
Cognac 41,4 33,1 10
Whisky 45,0 36 11
Aperitief
Campari bitter 23,5 18,8 13
Martini dry 17,1 13,7 10
Muscat 15,1 12,1 9
Porto 19,4 15,5 11
Sherry doux 19,0 15,2 11
Sherry dry 17,5 14,0 10

* afgeronde cijfers
De cijfers zijn afkomstig uit de Belgische Voedingsmiddelentabel

**De porties
1 portie bier 250 ml (330 ml)
1 portie wijn 100 ml
1 portie gedistilleerde drank 30 ml
1 portie aperitiefdrank 70 ml

Bier Categorie S: Duvel, Westmalle Dubbel & Tripel, Guiness, Cambell's Scotch, Cambell's X'mas, Leffe, Chimay,...

Bier Categorie I: Carlsberg, Cristal Alken, Jupiler, Maes, Orval, Stella, Vieux-Temps

Bier Catergorie II: Moussy, Birell, Stella Light

Bier Categorie III: Bruin bier, Tafelbier

Lees ook: Uit eten, een feest?


Laatst bijgewerkt: november 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram