Mediterraan dieet goed voor het hart
nieuws
Een mediterraan dieet vermindert al na drie maanden het risico op een hartziekte met 15%, zo blijkt uit nieuw Frans onderzoek.
Een dergelijk dieet wordt gekenmerkt door veel volle granen, fruit, groenten, noten, vis en olijfolie, en relatief weinig rood vlees.
Het onderzoek vergeleek twee groepen van ruim 200 mannen en vrouwen met een matig risico op hartziekten. De ene groep kreeg gedurende drie maanden een mediterraan dieet (met o.m. 4 keer vis per week en slechts één keer rood vlees, en twee glazen rode wijn per dag voor de mannen en één voor de vrouwen). De andere groep kreeg een vetarm dieet (met o.m. kip, 2 à 3 keer week vis, en verder plantaardige olie, zo weinig mogelijk verzadigd vet, en veel groenten en fruit).
In de Mediterrane groep werd een daling van het totaal cholesterolgehalte vastgesteld van 7,5 % (tegenover 4,5% in de vetarme groep). Hieruit concluderen de onderzoekers een daling met 15% van het risico op hart- en vaatziekten (tegenover 9% in de vetarme groep).