Vlaamse baby eet goed
nieuws
In opdracht van Kind en Gezin heeft SEIN – het onderzoeksinstituut voor gedragswetenschappen van de Universiteit Hasselt - samen met kinderartsen van het Virga Jesseziekenhuis de voedingsgewoonten van jonge kinderen in de leeftijd van 0 tot 2 jaar in Vlaanderen in kaart gebracht.
Het onderzoek verzamelde in 2002 gegevens over de voedingssituatie en eetcultuur van jonge kinderen en over de opvoedingsondersteuning van jonge ouders. Daartoe gebeurde er een bevraging van ouders met kinderen van 3, 6, 12 of 24 maanden.
Uit het onderzoek blijkt dat het met de voedingssituatie van jonge kinderen in Vlaanderen goed tot zeer goed gesteld. De meeste ouders zijn op de hoogte van de voedingsrichtlijnen en volgen ze ook. Situaties waarin de voedingssituatie ernstig afwijkt van de voedingsrichtlijnen zijn uitzonderlijk.
De positieve resultaten nemen echter niet weg dat de onderzoekers aandacht vragen voor enkele nieuwe aanbevelingen om de zwakke plekken in de voedingssituatie aan te pakken.
• Borstvoeding volhouden lukt beter met realistische informatie vooraf, een eerste borstvoeding binnen de twee uur na de geboorte en een mogelijkheid tot borstvoeden binnen de kinderopvang.
• Al te vlug of te vaak van flesvoeding veranderen zonder grondige reden heeft geen zin.
• Het is geen goed idee om voor de leeftijd van vier maanden met vaste voeding te starten.
• Een te grote inname van koemelkeiwitten bij jonge kinderen houdt een risico op latere obesitas in.
Deze aandachtspunten zijn ondertussen ook speerpunten van het nieuwe voedingsbeleid van Kind en Gezin geworden.
Info: www.sein.uhasselt.be en www.kindengezin.be