Schorseneren: lekker én gezond
dossier
Schorseneren zijn een typische wintergroente. Ze wordt ook wel eens winterasperge of ‘armeluisasperge’ genoemd, omdat de smaak inderdaad een beetje op asperges lijkt. Een goede bereiding met schorseneren hoeft niet onder te doen voor asperges. Een andere bijnaam is ‘keukenmeidenverdriet’ of ‘huisvrouwenleed’ omdat het nogal een klus is om de zwarte wortels schoon te maken.
Lees ook: Hoe gezond zijn asperges en hoe moet je ze klaarmaken?
Voedingswaarde
Lees ook: Na pre- en probiotica: wat zijn postbiotica?
Seizoen
Schorseneren zijn tegenwoordig bijna het hele jaar te koop, maar ze zijn het best van november tot maart. Ze moeten bij aankoop stevig aanvoelen, niet vertakt en helemaal droog zijn. Je kan ook schorseneren uit diepvries, blik of glas kopen, die bevatten nog altijd veel vitamines en mineralen. Reken op ongeveer 250 g verse schorseneren per persoon voor een hoofdmaaltijd.
Lees ook: Zijn groenten uit blik gezond?
Bewaren
Verse schorseneren kan je bewaren op een koele droge plaats. In de koelkast blijven ze ongeveer een week goed. Op een koele, droge plaats kan je ze in een papieren zak enkele weken houden.
Lees ook: Met welke voeding kan je je immuunsysteem versterken?
Schoonmaken
Spoel de schorseneren goed af en schil ze dan met een dunschiller. Draag daarbij keukenhandschoenen omdat het kleverige melksap de handen hardnekkig vuil maakt. Leg de geschilde schorseneren meteen in een kom water met citroensap of azijn om bruinkleuren te voorkomen. Je kan de schorseneren ook ongeschild koken. Borstel ze dan droog goed af, kook ze gaar en schraap dan de schil af. Ook hiervoor gebruik je het best een keukenhandschoen.
Lees ook: Waarvoor kan je azijn gebruiken?
Bereiden
Je kan schorseneren koken, stomen, bakken, frituren of zelfs rauw eten gemengd in een slaatje. Je kan ze opdienen als groente, bv. puur met een klontje boter, met een bechamel- of kaassaus of gegratineerd in de oven, verwerkt tot puree of in de soep. Voeg een scheutje melk toe aan het kookwater, zo voorkom je dat de schorseneren bruin verkleuren. Reken ongeveer 10 à 15 minuten kooktijd. Controleer af en toe tijdens het koken, ze moeten nog beetgaar zijn.
Lees ook: Zijn voorgesneden groenten even gezond als verse groenten?