Zijn biologisch geteelde levensmiddelen gezonder?
nieuws
Wetenschappelijk is niet aangetoond dat biologisch geteelde levensmiddelen gezonder zijn dan conventioneel geproduceerde levensmiddelen. Dat zegt de Nederlandse Gezondheidsraad in een recent advies.
Opmerkelijk genoeg lopen bij biologisch geteelde levensmiddelen de maatschappelijke belangstelling en het wetenschappelijk onderzoek flink uit de pas, zo zegt de Gezondheidsraad. Weliswaar zijn inmiddels zeer veel artikelen over dit onderwerp verschenen, maar slechts een klein aantal daarvan kan methodologisch de toets der kritiek doorstaan.
Van de ruim 52.000 publicaties waarin de nutritionele kwaliteit van biologische en gangbaar geteelde voedingsmiddelen is vergeleken, die vanaf 1958 werden gevonden, waren slechts 55 onderzoeken wetenschappelijk voldoende deugdelijk. Uit deze onderzoeken blijkt dat beide categorieën levensmiddelen in voedingskundige kwaliteit niet verschilden en dat de kleine verschillen die werden gedetecteerd, biologisch plausibel waren en te maken leken te hebben met de gebruikte meststoffen en het moment van oogsten.
Wat de gezondheidseffecten van biologische en gangbare voedingsmiddelen betreft, voldoen slechts 11 van de bijna 92.000 gevonden artikelen vanaf 1958 aan de vereiste methodologische criteria. Die studies bleken bovendien zeer heterogeen wat betreft onderzoeksopzet, inneming van voedingsmiddelen en gezondheidsindicatoren (meestal een bepaalde maat voor antioxidant-activiteit). Tezamen bieden ze geen onderbouwing voor de stelling dat ‘biologisch gezonder is’, de hypothese die in 8 van de 11 onderzoeken het uitgangspunt vormde. Voedingsmiddelen zijn volgens de Gezondheidsraad vergelijkenderwijs alleen dan gezonder, als ze ziekterisico’s in sterkere mate verminderen.
De Gezondheidsraad pleit ervoor om meer onderzoek te doen naar voedingskundige samenstelling van conventioneel en biologisch geteelde levensmiddelen. Parallel daaraan zou eveneens systematisch moeten worden nagegaan hoe het met de aanwezigheid van pathogenen en milieucontaminanten in dergelijke voedingsmiddelen gesteld is.