Zeven procent meer hartinfarcten bij koud weer
nieuws
Een daling van de minimumtemperatuur met tien graden leidt tot 7 procent meer hartinfarcten. Dat blijkt uit een studie aan het UZA in Antwerpen die op het Europese cardiologische congres ESC Congress 2013 werd gepresenteerd. De studie bekeek 16.000 hartinfarcten tussen 2006 en 2009, waarbij gegevens over roet en fijn stof, maar ook van temperatuur en luchtvochtigheid van 73 Belgische weerstations werd gekoppeld aan de hartinfarcten.
Een mogelijke verklaring voor de stijging van het aantal infarcten bij koud weer is dat koudereceptoren op de huid tot de afgifte van catecholamines in het bloed leiden, wat de bloeddruk verhoogt. Door de koude kunnen bloedplaatjes ook samenklitten en het bloed stroperiger maken door de aanmaak van stollingsfactoren. Die beide factoren verhogen de kans op klontervorming en verstopping van de kransslagader. Het effect is ook aanwezig buiten de winter. Een relatief klein verschil tussen de temperatuur binnen en buiten volstaat al om bij sommige patiënten een hartaanval uit te lokken. Risicopatiënten kunnen daarom maar beter het hele jaar door grote temperatuurverschillen mijden.
Pieken of dalen van fijn stof maakten geen verschil tegenover de temperatuurschommelingen. Chronische blootstelling aan fijn stof versnelt wel aderverkalking en verhoogt op termijn het risico op infarcten, maar het is niet omdat we vandaag de drempel voor fijn stof zouden overschrijden dat we plots meer hartaanvallen krijgen, aldus de onderzoekers.