Wordt de werking van ons brein beïnvloed door de seizoenen?
nieuws
Zou het kunnen dat onze hersenactiviteit varieert naargelang van het seizoen? Het blijkt van wel en het jaargetijde wijzigt niet alleen ons humeur, het heeft ook een invloed op cognitief vlak.
Wat het humeur betreft, is het duidelijk. We weten allemaal dat een deel van de populatie zeer gevoelig is voor het feit dat er in de herfst en winter minder licht is en daardoor last heeft van de winterblues. De impact op het cognitieve (het geheugen, het redeneervermogen, de aandacht...) werd echter relatief weinig onderzocht. Een Belgisch team van de Universiteit van Luik heeft onderzoek verricht om die invloed beter in kaart te brengen.
Op verschillende tijdstippen gedurende het jaar werd een groep jonge volwassenen gedurende vijf dagen afgezonderd in een neutrale omgeving (een soort laboratorium) waar ze testen ondergingen die verband houden met aandacht (de concentratie) en werkgeheugen (informatie opslaan en behandelen op korte termijn). Tijdens die testen werden hun hersenreacties geanalyseerd met MRI (magnetische resonantie) en de onderzoekers zeggen dat ze ‘verbazingwekkende’ resultaatsverschillen zien naargelang van de tijd van het jaar.
- De aandacht: die piekt omstreeks de langste dag van het jaar (in de zomer, half juni) en bereikt zijn minimum rond de langste winterdag (half december).
- Het geheugen: is op zijn maximum rond de herfstequinox (half september) en op zijn minimum rond het lentepunt of lentenachtevening (half maart).
De onderzoekers besluiten daaruit dat de seizoenverschillen wel degelijk een invloed hebben op de hersenfysiologie en op de cognitieve mogelijkheden.
Wat zijn daarvan nu de gevolgen?
Algemeen gezien mogen we stellen dat die fluctuaties wellicht niet zo uitgesproken zijn dat ze voelbaar zijn bij de dagelijkse activiteiten, maar bij gevoelige personen kunnen ze wel de emotionele controle belasten. Hoe dan ook, het is een zeer fascinerend onderzoeksthema...