Neussprays voor hooikoorts worden duurder

123-hooikoorts-allerg-pollen-04-16.jpg

nieuws Neussprays op basis van corticosteroïden voor hooikoorts of allergische rhinitis zijn vanaf 1 april 2017 duurder geworden.
Een allergische rhinitis wordt het best behandeld met nasale corticosteroïden. Tot nu toe waren die alleen verkrijgbaar op voorschrift van de arts. Omdat die neussprays pas na ± 24 u beginnen te werken, grijpen veel patiënten echter naar een ontzwellend middel (nasale decongestiva), zoals Otrivine of Nasa Rhinathiol, dat zonder voorschrift te koop is en sneller werkt.
Probleem met die ontzwellende middelen is dat ze slechts kort mogen gebruikt worden voor een tijdelijke behandeling van een verstopte neus (maximum 5 dagen), bv. bij een verkoudheid. Ze tasten namelijk de slijmvliezen aan en kunnen de neus irriteren. Bij langdurig gebruik (meer dan 5 à 10 dagen) kunnen ze de kwaal erger maken en tot een chronische rhinitis met verstopte neus leiden.
Om te vermijden dat mensen een ontzwellend middel gebruiken in plaats van een nasale corticosteroïde heeft de regering beslist tot de vrije verkoop van die nasale corticosteroïden, dus zonder voorschrift. Het gevolg is wel dat ze niet langer terugbetaald worden door de ziekteverzekering.
Voor mensen die die nasale corticosteroïden langdurig nodig hebben (bv. astmapatiënten) worden ze nog wel terugbetaald, maar de patiënt zal wel meer moeten betalen.

Over welke geneesmiddelen gaat het?
Het betreft volgende geneesmiddelen die een corticosteroïd bevatten voor nasaal gebruik en onder de vorm van een spray:
• Beclometasone : BECLOMETASONE APOTEX®
• Budesonide : RHINOCORT AQUA® en RHINOCORT TURBOHALER®
• Fluticasone (propionate) : FLIXONASE AQUA®
• Fluticasone (furoate) : AVAMYS®
• Mometasone : NASONEX® en generieken

Wat verandert er voor de patiënt?
1. Vrije verkoop zonder voorschrift
Indien je een van deze geneesmiddelen zonder voorschrift bij de apotheker gaat halen, dan zal je het volledige bedrag zelf moeten betalen. De ziekteverzekering betaalt niets meer terug.  2. Indien je een voorschrift hebt
Indien jouw arts het geneesmiddel voorschrijft, betaalt de ziekteverzekering de kosten wel gedeeltelijk terug, maar minder dan vroeger. De vergoedingscategorie wijzigt namelijk van B naar Cx. Je zal dus zelf meer moeten betalen. 

Lees ook: Welke medicatie helpt tegen hooikoorts en wat werkt niet?

Bronnen:
www.fagg-afmps.be


Laatst bijgewerkt: maart 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram