Wrat of likdoorn: wat is het verschil?

dossier

Een wrat en een likdoorn zien er ongeveer hetzelfde uit, maar toch zijn het verschillende huidaandoeningen met een verschillende oorzaak. We leggen uit hoe je ze herkent en op de juiste manier behandelt.

Lees ook: Wat zeggen je voeten over je gezondheid?

Hoe ziet een wrat eruit?

Getty_wrat_voetzool_2023.jpg

© Getty Images / wrat op voetzool

Wratten zijn kleine huidgezwelletjes die zich overal op je lichaam kunnen vormen. Ze komen het meest voor op voeten, handen en vingers. Wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV), een besmettelijk virus dat zich van persoon tot persoon verspreidt door direct en indirect contact. Een wrat ontwikkelt zich niet bij iedereen en niet altijd onmiddellijk na blootstelling aan het virus. Soms duurt het wel zes maanden alvorens er één verschijnt.

Wratten zien eruit als kleine, vleeskleurige en ruwe knobbeltjes. Ze zijn ook korrelig, met zwarte puntjes. Wratten kunnen pijnlijk zijn en zich in clusters ontwikkelen, maar ze zijn ongevaarlijk en verdwijnen geleidelijk vanzelf.

Lees ook: Welke soorten wratten zijn er?

Behandeling wratten

Wratten hebben meestal geen behandeling nodig en gaan vanzelf weg, al kan het één tot twee jaar duren alvorens de wrat effectief verdwenen is. Vooral bij volwassenen zijn wratten hardnekkiger. Om er sneller vanaf te geraken kan je een zalf of vloeistof aanbrengen die een dermatoloog je voorschrijft. 

Je kan de wratten ook laten bevriezen. Dat gebeurt door de huisarts aan de hand van vloeibare stikstof. Als dit te pijnlijk is of onvoldoende helpt, gebruikt men soms een oplossing op basis van cantharidine, een stof die blaren veroorzaakt. De blaar die ontstaat, zal drogen en uiteindelijk vanzelf afvallen. Bij de dermatoloog kan je wratten ook laten weglaseren.

Lees ook: Hoe worden wratten behandeld?

Hoe ziet een likdoorn eruit?

Getty_likdoorn_2024.jpg

© Getty Images / likdoorn of eksteroog

Een likdoorn is een dikke huidlaag die ontstaat door constante wrijving en druk. Je ziet likdoorns daarom vaak op de tenen en voeten. Ze zien er lichtjes anders uit dan wratten: likdoorns zijn verhoogde, harde bulten omgeven door droge, schilferige huid. Een ander verschil met wratten is dat likdoorns niet worden veroorzaakt door een virus en ook niet besmettelijk zijn.

Je kunt een likdoorn krijgen door te strakke schoenen te dragen, omdat dit te veel druk veroorzaakt. Maar ook door te losse schoenen te dragen kan je likdoorns krijgen, omdat je voeten dan constant in de schoen glijden. Een andere oorzaak van likdoorns is een afwijking in de stand van de voeten. Dit veroorzaakt namelijk druk in de schoenen op plekken waar geen druk zou mogen zijn, waardoor likdoorns zich kunnen ontwikkelen.

Behandeling likdoorns

Om een likdoorn te behandelen, is het eerste wat je moet doen de oorzaak van constante wrijving en druk wegnemen. Begin dus met schoenen te dragen die goed passen. Verder kan je inlegzolen of kussentjes in je schoenen gebruiken voor extra demping en om irritatie te verminderen.

Om de likdoorn zachter te maken kan je je voeten weken in water en de huid dan zachtjes vijlen met een puimsteen. Een andere mogelijkheid is een pleister met salicylzuur die de likdoorn losweekt en pijnlijke druk vermindert. Vochtinbrengende crème kan helpen om de droogheid of schilferigheid rond een likdoorn te verbeteren. Als een likdoorn pijnlijk blijft, kan je arts hem verwijderen.

Lees ook: Likdoorn of eksteroog verwijderen: wat kan je doen?

Bronnen:
https://www.healthline.com
https://www.gezondheidsnet.nl
https://www.mariamiddelares.be


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram