Gerelateerde artikels
Hoe maak je je vingers ‘clean’ na het snijden van een chilipeper?
nieuws
Je hebt een chilipeper fijngesnipperd en daarna grondig je handen gewassen met zeep. Maar een paar uur later wrijf je in je oog, en plots begint dat te branden als een tierelier...
Daar is een eenvoudige verklaring voor. Chilipeper of Spaanse peper bevat capsaïcine, een substantie die bepaalde hitte- en pijngevoelige receptoren op de tong stimuleert, en die niet oplost in water. Daarom biedt ‘water drinken’ geen soelaas wanneer je je brandende mond wilt blussen na het eten van een hete chilipeper. En daarom kan je die substantie ook niet van je vingers verwijderen door je handen met water en zeep te wassen na het versnijden van zo’n straffe peper.
Hoe voorkom je dergelijke brandjes?
- Trek handschoenen aan voor je een hete peper versnippert, daarmee voorkom je meteen alle ellende.
- Werk je niet graag met handschoenen aan, smeer dan een paar druppels olie op je vingers en handen voor je de chilipeper versnijdt. In olie lost de capsaïcine wel op en daarna kan je je handen gewoon helemaal prik ‘proof’ wassen.
- Heb je er niet aan gedacht om deze preventieve maatregelen te nemen? Dan kan je, na het snijden van een hete peper, je handen helemaal capsaïcine-vrij maken door ze met wat olie in te wrijven en ze daarna te wassen met een druppel afwaszeep. Die neemt meer op dan gewone zeep. Of je kunt je handen in een glas volle melk of volle yoghurt onderdompelen want ook in vet lost de capsaïcine vrij goed op. Een ietwat verspillende en vreemde reddingsboei weliswaar…
auteur:
Hilde Deweer,
lifestylejournalist