Zo krijg je een vlekkeloos schone was

dossier

Wassen is kinderspel… als je weet hoe het moet tenminste. De meeste informatie wordt van generatie op generatie doorgegeven. En toch loopt het al eens mis: hoe komt het dat die mooie trui nu gekrompen is of dat die vetvlek zo hardnekkig blijft? We zetten de voornaamste regels en enkele praktische tips op een rij.

Waslabel: de symbolen

123-wassen-label-11-16.jpg

Het begint met een goede voorbereiding. Ook bij de was moet je sorteren. Daarvoor moet je checken of het kledingstuk sowieso wel mag worden gewassen en op welke temperatuur. Al die informatie vind je terug op het waslabel. 

Voor de nitwits en beginners volgt hieronder wat tekst en uitleg bij de meest courante pictogrammen op zo’n etiket met wasvoorschriften. Ze worden uitgelegd aan de hand van de foto, te lezen van links naar rechts.


  1. Wassen op de aangeduide temperatuur (30 °C in dit geval). Een extra streepje eronder staat voor het programma ‘fijne was’.
    - afbeelding van een hand in plaats van een temperatuur: met de hand wassen- wastobbe geschrapt: niet wassen!
  2. Niet behandelen met bleekmiddelen 
    - driehoek zonder kruis: bleekmiddelen mogen.
    - driehoek met twee schuine strepen: behandeling met zuurstofbleekmiddel kan.
  3. Strijken op maximum 110 °C zonder stoom
    - strijkijzer met twee bolletjes: matig heet strijken
    - strijkijzer met drie bolletjes: heet strijken
    - strijkijzer met kruis erdoor: niet strijken.
    De bolletjes in het dit pictogram vind je normaal gezien ook terug op je strijkijzer.
  4. Chemisch laten reinigen 
    Vaak staat er een F in plaats van een P, naargelang van de producten die voor het reinigen mogen worden gebruikt.
  5. Niet drogen in de droogkast
    - droogtrommel met één bolletje: licht programma van de droogkast gebruiken.
    - droogtrommel met twee bolletjes: gewoon programma van de droogkast gebruiken.

Lees ook: Zo verwijder je vlekken uit een houten snijplank

Hoe moet je de was sorteren?

123h-deterg-wasmach-07-19.jpg
Is dat achter de rug, vorm dan hoopjes van de soortgenoten: handwas, fijne was in lichte kleuren, fijne was in donkere kleuren, wol bleek, wol donker, en de rest in bleke, donkere en gekleurde stapels telkens volgens de aangegeven temperatuur. Meng geen kleren waarvan de kleuren niet harmoniëren en pas op met rood! 

Enkele belangrijke aandachtspunten

  • Draai jeans en kledij met bedrukking binnenstebuiten, rits de kledingstukken toe maar laat de knopen (van hemden bv.) open en stop fijne lingerie en kledij met versieringen (pailletten of parels of nepbont) in een waszakje.
  • Controleer best nog eens of alle zakken helemaal leeggemaakt zijn: een metalen voorwerp zoals een muntstuk kan je wasgoed en –machine beschadigen. En als je ooit al eens een papieren zakdoek liet zitten, dan weet je wat een ellende die kan veroorzaken ... 
  • Nieuwe kledingstukken was je de eerste keer best afzonderlijk. Laat ze vooraf eventueel een nacht weken in koud water. 
  • Ook schoonmaak- en vaatdoeken was je om hygiënische redenen best afzonderlijk en op hoge temperatuur.

Nu alles mooi gesorteerd is, kan je de machine vullen en het juiste product toevoegen: wasmiddel voor delicaat textiel zoals wol en zijde, liquide zeep voor donkere kledij, caps/poeder/vloeibaar voor bonte was (zonder bleekmiddelen), en idemdito voor witte was (vaak met bleekmiddelen). De dosering van het product staat vermeld op de verpakking en hangt ook af van de hardheid van het water. Dat kan je (laten) testen met een druppeltest.

Wasmiddelen met witmakers of fosfaten belasten het milieu en kunnen ook huidallergieën veroorzaken. Witte was wordt na verloop van tijd sowieso grauw en gelig, daar kun je niet onderuit. De witte was buiten drogen in het zonlicht is nog altijd de meest natuurlijkvriendelijke en beste oplossing om ze mooi wit en fris geurend te houden!

Steek de machine niet te vol want dan kan ze niet zo gemakkelijk centrifugeren. Je wasmachine laten draaien voor twee paar sokken is dan weer je reinste energieverspilling. Met een wastrommel die voor drie kwart is gevuld, doe je het helemaal goed. 

Lees ook: Gebruik zwarte zeep om witter te wassen

Stappenplan: wassen doe je zo

Voor je het wasgoed in de machine stopt, behandel je de vlekken. Een dot zwarte zeep die je met je vinger of een borsteltje openwrijft, volstaat in de meeste gevallen. Met een speciaal zeepje in de vorm van een citroen of met ossengalzeep ben je ook al voor een stuk gered. 
Erg bezwete kledij met een onfrisse geur laat je best een nachtje weken in water waaraan een scheut azijn is toegevoegd.
Als de was erg vuil is, kan je een voorwas overwegen. Je wasmachine is uitgerust met een speciaal zeepbakje daarvoor.

Zodra het wasprogramma rond is, haal je de was uit de machine. Hang ze meteen op – bij voorkeur in de buitenlucht – of droog ze in de droogkast of plat op een handdoek (voor wollen kledingstukken). Draai de lege trommel nog eens met de hand rond en voel of er door de centrifugekracht geen sok (of een ander klein kledingstuk) is blijven kleven tegen de wand. Een donkere sok die als wees is achtergebleven, kan je volgende bleke was serieus van kleur doen verschieten ... 

Laat de deur van de wasmachine tussen twee wasbeurten openstaan, dan kan de trommel goed drogen en vermijd je schimmel- en bacterievorming. Vergeet niet om de deur en de openingsring van de machine af en toe eens te reinigen zodat ze er altijd kraaknet blijven uitzien.

Lees ook: Hoe was je lakens perfect zacht en schoon?

Wasverzachter: kopen of zelf maken

f123h-handdoek-zacht-07-19.jpg
Na bad of douche heb je wellicht liever een donszachte handdoek dan een schurend hard stuk textiel en daar zorgt de droogkast voor. Wasgoed dat niet in de droogkast gaat, maak je zacht en lekker geurend door wasverzachter aan het spoelwater toe te voegen. Maar je kunt ook zelf een wasverzachter maken door een half kopje azijn (per 5 kilo was) met een druppel etherische olie in het daartoe bestemde bakje te gieten. Het is een natuurlijk product dat geen allergische reacties veroorzaakt, het fixeert de kleuren van je donkere was en het ontkalkt tegelijk je machine.

Lees ook: Op welke temperatuur moet je wassen?

Hardnekkige vlekken verwijderen

Sommige reclamespots voor ‘vlekkenverwijdering’ beloven mirakels, maar in de praktijk is het vaak niet zo evident om een hardnekkige vlek te lijf te gaan. Dergelijke producten bevatten meestal ook irriterende of bijtende bestanddelen. Je test ze beter eerst eens uit op de zoom of een ander onzichtbaar stuk van je kledingstuk om te checken of ze de kleur of het textiel niet aantasten.

Enkele vlekkenweetjes


  • BLOED: Textiel met een bloedvlek laat je best weken in koud water waaraan eventueel wat zout of azijn is toegevoegd. 
  • CHOCOLADE: Verwijder de chocolade met een mes en spoel het kledingstuik direct in lauw water. Bewerk de vlek daarna met een vloeibaar wasmiddel, laat even intrekken en spoel nog eens.
  • EI: Strooi meteen zout op de vlek en laat ze drogen. Borstel het zout weg en dep de vlek met koud water. Wanneer de vlek weg is, mag je het kledingstuk wassen in warm water. Hard geworden vlekken laat je best eerst weken in koud water.
  • GRAS: Een grasvlek kan je verwijderen met sunlightzeep en water.
  • FRUIT: Aardbeivlekken verdwijnen door ze te deppen met alcohol. Ananas en banaan reageren goed op ossengalzeep. Appelvlekken kan je onzichtbaar maken met citroen, en sporen van bosbessen of kersen kan je wegwerken met karnemelk of citroen.
  • RODE WIJN: Zout of geen zout? Over het verwijderen van rodewijnvlekken zijn er heel wat theorieën. Je moet sowieso meteen ingrijpen en de vlek vooral niet laten indrogen. Je kunt er witte wijn opgieten en het stuk textiel dan laten rusten. Zeker niet deppen of wrijven. Azijn en zelfs spuitwater zouden ook helpen. 
  • GELE ZWEETRINGEN: Ze zijn moeilijk te verwijderen. Je kunt het proberen met een 50-50 mengeling van water en azijn/zuurstofwater die je een half uur op de vlekken laat inwerken voor je het kledingstuk wast in koud water en daarna in de open lucht laat drogen.

De grote schoonmaakbijbel.jpg
Al deze tips zijn gesprokkeld uit ‘De grote schoonmaakbijbel – Alles wat je wilt weten over poetsen, wassen strijken’ van Het Poetsbureau. Het boek is uitgegeven bij Uitgeverij Lannoo en kost 29,99 euro.

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram