Stoffen of energie, bijvoorbeeld warmte of licht, welke in de lucht, het water of op het land een bedreiging vormen voor het leven of de gezondheid van personen of ecosystemen.
Om af te koelen gaat er niets boven een duik in het water van een zwembad, rivier of meer. Maar water kan besmet zijn met parasieten, bacteriën of zelfs virussen die infecties kunnen overbrengen. Maagdarmziekten, huiduitslag, oor-, neus- en keelinfecties bijvoorbeeld.
Het regelmatig openen van de ramen helpt om vervuildende stoffen in je huis te verwijderen. Maar wat als de buitenlucht vervuild is? Als je allergisch bent voor pollen? Of als er te veel lawaai is om de ramen open te zetten. Kan een luchtreiniger dan helpen?
Bij overstromingen wordt regenwater, oppervlaktewater (beken of rivieren), rioolwater en water uit septische putten meegevoerd. Dit water kan belast zijn met micro-organismen die achterblijven wanneer het water zich terugtrekt. Is het nog veilig om de groenten te eten?
Testaankoop vindt schadelijke stoffen op 10 van de 25 kinderartikelen, gekocht op Shein. Het gaat onder andere om PFAS, zware metalen en hormoonverstoorders. Maar wat zijn hormoonverstoorders eigenlijk? Hoe gevaarlijk zijn ze dan precies? En hoe kunnen we ze vermijden?
Een open haard, kolen- of houtkachel zijn de grootste milieuvervuilers in huis. Tijdens het stoken komen gassen en stofdeeltjes vrij die slecht zijn voor de gezondheid van de bewoners én de buren.
Jaarlijks produceren we met zijn allen zo’n 300 miljoen ton aan plastic afval. Een groot deel daarvan belandt in onze oceanen en bijgevolg ook op het menu van alles wat erin leeft. Hoe veilig is het nog om vis en schaaldieren te eten? We bespraken het met professor Eric De Maerteleire, bio-ingenieur en doctor in de Landbouwkundige en Toegepaste Biologische Wetenschappen.
Jaarlijks produceren we met zijn allen zo’n 300 miljoen ton aan plastic afval. Een groot deel daarvan belandt in onze oceanen en bijgevolg ook op het menu van alles wat erin leeft. Hoe veilig is het nog om vis en schaaldieren te eten? We bespraken het met professor Eric De Maerteleire, bio-ingenieur en doctor in de Landbouwkundige en Toegepaste Biologische Wetenschappen.
Met een hogedrukreiniger spuit je niet alleen de groene aanslag, maar ook de toplaag weg, die je houten of stenen terras beschermt. Het beschadigt ook de voegen en maakt natuursteen of klinkers nog meer poreus waardoor ze later nog extra groen gaan opslaan. Hoe kan het beter?
Ook al komen er geen nieuwe producten meer bij, je kan nog steeds met asbest in aanraking komen tijdens schoonmaak, herstel, renovatie of verwijdering van asbesthoudende materialen. Wat zijn de risico's voor je gezondheid?
Dioxines zijn giftige chemische stoffen die bijna overal ter wereld voorkomen. Je krijgt ze vooral via het eten van dierlijke producten in je lichaam. Ze kunnen onder andere problemen met de voortplanting, de ontwikkeling, het immuunsysteem en de hormoonbalans veroorzaken, en zelfs kanker.
Regenpakken, anti-aanbakpannen, smeermiddelen, post-its, bakpapier, brandblusmiddelen: superhandig omdat ze water- of vetafstotend zijn. Dat komt omdat er PFAS in zit, en die zijn niet alleen zeer schadelijk voor je eigen gezondheid en voor het milieu, ze zijn ook nog eens heel moeilijk afbreekbaar.
Wassen is kinderspel … als je weet hoe het moet! In elk gezin is er iemand die zich erover moet ontfermen en de meeste informatie wordt van generatie op generatie doorgegeven, in aanschouwelijk onderwijs. En toch loopt het al eens mis!
Terrassen ontmossen of ongewenste insecten verwijderen uit je geliefde bloemenperk, de verleiding om snel en efficiënt te werk te gaan met pesticiden is voor sommigen groot. Maar deze middelen zijn absoluut nefast voor mens, dier en milieu. Wees voorzichtig en respecteer zeker deze veiligheidsadviezen.
Honderd jaar geleden zaten de zeeën en oceanen nog vol vis en zwommen er zelfs verschillende soorten rond van enkele meters groot. Nu is het minder goed met het visbestand gesteld. Marien bioloog Filip Volckaert (KU Leuven) legt je uit hoe dat komt en wat wetenschappers daaraan doen.
Jeans is bijna niet stuk te krijgen. Dat klinkt duurzaam, maar je jeans slurpt liters water voordat hij bij jou in de kast ligt. In dit online college van Universiteit van Nederland legt onderzoeker waterbeheer dr. Rick Hogeboom (Universiteit Twente) uit waarom.
Sushi, maki, nigiri en sashimi zijn als culinaire kunststukjes ingebed in de Japanse cultuur en ook in België kunnen we de gerechten wel smaken. Al moeten we toch een beetje opletten dat we de producten niet te vaak eten, zo melden Spaanse onderzoekers.
Op 1 november is het World Vegan Day en eveneens de start van de Try Vegan-maand. Met deze campagne wil BE Vegan mensen ondersteunen om de komende weken meer plantaardige voeding op het menu te zetten. Wat betekent dat concreet? En is dat wel gezond?
Amerikaanse wetenschappers hebben een manier gevonden om PFAS-gehaltes in de lucht te detecteren en ontdekten zo dat de chemicaliën ook binnenshuis de lucht verontreinigen. Onder meer in kleuterklassen, universiteitslokalen, winkels en zelfs woningen werden concentraties PFAS gemeten.
"Bananen uit Peru en boontjes uit Kenia komen van zo ver, dat kan toch niet goed zijn voor het klimaat?" Experte duurzame voeding Tessa Avermaete (KU Leuven) stelt dat die denkwijze niet altijd terecht is en legt uit waarom het soms juist goed is dat we ook groenten en fruit eten dat niet van bij ons is.
De voedingsexperts van de Vlaamse regering hebben recent een nieuwe versie van de voedingsdriehoek gelanceerd, waarbij meer rekening gehouden wordt met de milieuvriendelijkheid van ons voedingspatroon.
Aangezien mensen 90% van hun tijd binnen doorbrengen, kan luchtvervuiling in gebouwen een serieus risico op gezondheidsproblemen vormen. Gelukkig is de kwaliteit van de binnenlucht voor een groot deel te beheersen.
Nu de temperaturen weer beginnen te klimmen, dient ook het pollenseizoen zich terug aan. Volgens een nieuwe studie zorgt de klimaatcrisis ervoor dat pollenseizoenen steeds langer duren en er ook meer pollen in de lucht hangen. Dat is vooral slecht nieuws voor mensen met hooikoorts en astma.
Een nieuwe Europese studie toont hoe slecht Antwerpen en Brussel het doen op vlak van luchtvervuiling door stikstofdioxide. Hoge concentraties van stikstofdioxide in de lucht hebben een aanzienlijke impact op de gezondheid en kosten zelfs in bepaalde gevallen mensen het leven.
Van alle zeevruchten bevatten mosselen, oesters en sint-jakobsschelpen per gram de meeste microplastics. Aangezien we weekdieren volledig opeten – van een vis eten we maar bepaalde stukken – krijgen we ook meer plastic binnen bij de consumptie ervan. Dat ontdekten Britse onderzoekers.
Kunstmatig licht zorgt ervoor dat we ons ’s nachts meer op ons gemak voelen, maar veroorzaakt ook lichtvervuiling of lichthinder. Steeds meer onderzoek wijst op de schadelijke gevolgen voor onze gezondheid en de natuur. Experts roepen daarom op om slimmer om te gaan met kunstmatig licht.
We beseffen met zijn allen steeds meer hoe slecht plastics zijn voor onze planeet en gezondheid. Ze dragen namelijk onder meer bij aan de klimaatverandering, luchtvervuiling en afvalophoping in zee. Bioplastics klinken dan wel een heel stuk milieuvriendelijker, maar zijn op zich geen ideale oplossing.
De klimaatverandering zorgt voor meer luchtvervuiling en UV-licht en heeft ook een impact op de beschikbaarheid van onze voedselbronnen, wat het aantal kankergevallen doet toenemen. Dat concluderen onderzoekers na een analyse van tientallen wetenschappelijke artikelen.
Kinderen die warme melk uit een plastic zuigfles drinken, krijgen dagelijks wel 1 miljoen stukjes microplastic binnen. De Ierse onderzoekers die tot die conclusie kwamen, vragen dan ook om nieuwe richtlijnen wat het klaarmaken van flesjes betreft.
Luchtvervuiling is volgens het Europees Milieuagentschap (EEA) het grootste milieugerelateerde gevaar voor de gezondheid van Europeanen. Meer dan 400.000 mensen sterven elk jaar een vroegtijdige dood als gevolg van vervuilde lucht, stelt het EEA in cijfers die onlangs werden gepubliceerd.
Onze planeet is vervuild door plastic en ander afval. En de huidige pandemie maakt dat probleem alleen maar erger. Plasticfragmenten zijn overvloedig aanwezig in het milieu: van noord tot zuid, op het land en in het water.