Gerelateerde artikels
Nieuw VUB-UZ Brussel onderzoek kan genezingskansen melanoomkanker met immuuntherapie drastisch verbeteren
nieuws
Paul De Knop, prorector van de Vrije Universiteit Brussel, lanceert een nieuw fonds voor kankeronderzoek. Het fonds wil het onderzoek naar immuuntherapie een stevige financiële duw in de rug geven. Dit is broodnodig gezien de opmars van deze agressieve vorm van huidkanker. Paul De Knop is zelf kankerpatiënt en wil lotgenoten helpen.
Volgens het Stichting Kankerregister zal het aantal kwaadaardige melanomen in België stijgen van net geen 3.000 in 2015 naar meer dan 4.300 in 2025. Dit is een toename van bijna 50 procent. Daarmee is melanoom de snelst stijgende vorm van kanker. Immuuntherapie – dat de levensverwachting en -kwaliteit van patiënten met melanoom verbetert – is de therapie van de toekomst. Er is echter meer fundamenteel en klinisch onderzoek nodig om zoveel mogelijk huidkankerpatiënten te kunnen helpen. Vandaag kan slechts 1 op 4 patiënten hiermee gered worden.
Meer middelen nodig
VUB-professor Neyns en zijn team zoeken actief naar een aanpak die de genezingskansen van patiënten met melanoomkanker drastisch verbetert. Voorheen bewees het team dat lichaamseigen dendritische celtherapie succesvol kan zijn bij gevorderd melanoom. Sommige van de patiënten die tot 7 jaar geleden deelnamen aan klinische studies zijn momenteel nog steeds genezen zonder verdere behandeling. Onlangs nog werd in het UZ Brussel een eerste melanoompatiënt behandeld met een ‘intelligent anti-kanker virus’ in combinatie met dendritische cellen. Deze dendritische cellen treden op als ‘generaals’ voor het leger van afweercellen waarover het lichaam beschikt. Slechts wanneer dit leger op correcte manier van de dendritische cellen haar bevel krijgt is het in staat de melanoomcellen te overmeesteren. Maar meer onderzoek naar efficiëntere en goedkopere behandelingen blijft noodzakelijk. En daarvoor zijn middelen nodig. Het fonds Paul De Knop zal daarom fors investeren in onderzoek naar en spitstechnologie voor immuuntherapie.