Jicht: signaal voor hart- en vaatziekten

nieuws Jicht is een vaak voorkomende gewrichtsontsteking. Jicht manifesteert zich als een plotselinge, extreme pijn in een gewricht, heel vaak in een grote teen. De plaats van het aangedane gewricht is meestal rood en gezwollen. Naar schatting maakt één tot twee procent van de Westerse bevolking tenminste eenmaal een aanval van jicht mee, mannen zeven tot negen maal vaker dan vrouwen. De oorzaak is een opeenhoping van kristallen van urinezuur in de gewrichtsvloeistof.

Uit onderzoek aan het universitair ziekenhuis van Nijmegen blijkt nu dat jicht vaak gepaard gaat met een verhoogde bloeddruk en met hart- en vaatziekten. Dit heeft twee belangrijke consequenties, aldus het onderzoek. Om te beginnen moet iemand die plaspillen gebruikt en jicht heeft, vooral niet stoppen met die medicatie. Eén van de ‘fabels’ over jicht is, dat jicht een bijwerking zou zijn van plaspillen. Plaspillen zijn daarentegen erg belangrijk voor de patiënten; ze hebben die nodig voor hun hoge bloeddruk of hartfalen. En in de tweede plaats moeten huisartsen beseffen dat iemand die zich meldt met jicht, grotere risico’s heeft op hartvaatziekten. Het zou dus goed zijn als huisartsen patiënten met jicht screenen op deze risico’s’.

Een tweede vaststelling van het onderzoek is dat een korte kuur van maximaal vijf dagen met de corticosteroïde prednison even goed werkt tegen jichtpijn als niet-steroïdale ontstekingsremmers zoals naproxen. Die laatste hebben bijwerkingen die gevaarlijk kunnen zijn voor ouderen of voor mensen met een hartvaatziekte of nierziekte. Tegen een kortdurende prednisonkuur, maximaal vijf dagen, bestaan nauwelijks medische bezwaren, terwijl deze behandeling veel beter rekening houdt met de vaak belaste voorgeschiedenis van de meestal oudere jichtpatiënt.
De onderzoeker ontwikkelde ook een ‘jichtcalculator’ waarmee men snel kan nagaan hoe groot de kans is om jicht te krijgen. De jichtcalculator is te vinden op de website van het UMC St Radboud: www.umcn.nl/Research/Departments/eerstelijnsgeneeskunde/Pages/Jichtcalculator.aspx

Lees ook: Jicht: oorzaken, symptomen en behandeling


Laatst bijgewerkt: december 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram