Jicht: oorzaken, symptomen en behandeling

In dit artikel
Jicht: oorzaken, symptomen en behandeling

dossier Jicht is een vorm van acute artritis (plots optredend en van korte duur). Eén of meerdere gewrichten vertonen plotseling hevige ontstekingen. Vaak is de grote teen betrokken, of de wreef van de voet. Deze aandoening is pijnlijk. De plek zwelt op, voelt warm aan en is minder beweeglijk.

Deze reuma is te wijten aan het kristalliseren van urinezuur in een gewricht, wat zorgt voor ontsteking lokaal. Vaak is het urinezuurgehalte verhoogd in het bloed maar dit is niet altijd het geval! De oorzaak is te vinden in je nieren die uraat (zouten van urinezuur) vasthouden en je algehele stofwisseling die niet helemaal goed verloopt.

Lees ook: 10 dingen die je moet weten over reumatische aandoeningen

Symptomen

In het beginstadium veroorzaakt jicht geen symptomen. Meestal wordt ze pas ontdekt bij de eerste jichtaanval. Een acute jichtaanval wordt soms aangekondigd door een hinderlijk gevoel in het gewricht, krampen, nervositeit, vermoeidheid, slapeloosheid, rillingen, misselijkheid, sterke plasdrang …

Klachten bij een jichtaanval:
• Meestal `s nachts optredende hevige pijn aan de basis van de grote teen of een ander gewricht.
• Roodheid, zwelling en warm aanvoelen van het betreffende gewricht
• Koorts
• Misselijkheid en braken

Ten gevolge van de ophoping van de gekristalliseerde natriumzouten van urinezuur kunnen zich na verloop van tijd onder de huid, nabij de betreffende gewrichten, zogenaamde `jichtknobbels` ontwikkelen. Dit zijn makkelijk herkenbare verdikkingen. Deze zijn vaak zichtbaar aan de vinger- en teengewrichten, de ellebogen en aan het kraakbeen van het oor. Ze kunnen soms zo groot worden als een sinaasappel. Ze zijn meestal niet pijnlijk, maar ze zijn wel hinderlijk en weinig fraai om zien. Als ze te veel hinder veroorzaken, kunnen ze chirurgisch verwijderd worden. Niet alle jichtlijders krijgen dergelijke knobbels, maar eens er een is blijft hij groeien en komen er meestal nog andere bij.
Vele jichtlijders krijgen na verloop van tijd ook last van nierstenen of nierinsufficiëntie. Of dat laatste een gevolg is van de jicht is echter niet zeker. Vermoedelijk wordt deze aandoening veroorzaakt door een onderliggende kwaal, zoals een hart- of vaatziekte die bij veel jichtlijders wordt vastgesteld.

Lees ook: 14 mogelijke oorzaken van gezwollen vingers

Diagnose

Meestal ontdekt men pas dat men jicht heeft bij een eerste aanval. Maar niet alle aanvallen zijn even ernstig en het is niet altijd de grote teen die wordt getroffen, zodat men niet altijd beseft dat het om jicht gaat.
Raadpleeg een dokter wanneer je minstens twee van volgende symptomen vertoont:
• pijn waardoor je het gewricht niet meer normaal kunt bewegen
• sterke welling
• roodheid van de huid
• verhitting van de huid ter hoogte van het pijnlijke gewricht.

Om zeker te zijn dat het om jicht gaat, zal de arts wat vocht uit het gewricht halen om het te laten analyseren. Als de gewrichtsvloeistof urinezuurzouten bevat, gaat het om jicht. Het vocht moet tijdens een aanval worden genomen, wat niet altijd mogelijk is.
Andere elementen waarmee de arts zal rekening houden om een diagnose te stellen zijn o.m. een familiale voorgeschiedenis van jicht, een hoge urinezuurspiegel, aanwezigheid van een jichtknobbel, enz. Wanneer de patiënt zich snel beter voelt na het innemen van colchicine, dan is het ook bijna zeker dat het om jicht gaat.

Behandeling

Er bestaan verschillende mogelijkheden wat behandeling betreft. Ontstekingsremmers of medicijnen die het urinezuurgehalte verlagen zijn een mogelijkheid. Welke aanpak gekozen wordt, hangt af van wat nodig is.
  • Gewrichtsontstekingen stoppen gebeurt met ontstekingsremmers (NSAID's)
  • Corticosteroïden worden gebruikt wanneer NSAID's niet verdragen worden.
  • Gewrichtsontstekingen afremmen of voorkomen gebeurt met colchicine. 
  • Om urinezuur te verlagen is er allopurinol op de markt. 
 Plastabletten leiden soms tot een verhoogd urinezuurgehalte en verhogen dus de kans op een jichtaanval. Overleg met je arts of het goed is om ze te blijven gebruiken. Stop niet met het gebruik van je plastabletten zonder overleg met je arts.

Overweeg je een alternatieve behandeling? Overleg ook dan met je arts en stop niet op eigen houtje met de reguliere medicijnen. Er kunnen wisselwerkingen optreden tussen sommige medicijnen. Het is dus altijd nodig om je arts op de hoogte te stellen van wat je eventueel wil proberen.

Lees ook: Jicht: is voeding de oorzaak en helpt een dieet?

Bron: www.reumanet.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram