- nieuws7 veelgestelde vragen over koemelkeiwitallergie bij baby’s
- dossierSlaap je beter wel of beter niet met een beha aan?
- dossierKrijg je hangborsten door borstvoeding?
- dossierIs kant-en-klare potjesvoeding een gezond alternatief voor verse babyvoeding?
- dossierVanaf welke leeftijd mag een kind rauw vlees, vis of kaas eten?
Is plantaardige zuigelingenvoeding even goed als flesvoeding op basis van koemelk?
nieuws
Kinderen krijgen tot de leeftijd van 3 jaar het best borstvoeding en/of een aan hun leeftijd aangepaste melkvoeding, in combinatie met vaste voeding.
Dierlijke zuigelingenmelk
• Volgens de Richtlijnen over borstvoeding en kunstvoeding van de Werkgroep Voeding van de Vlaamse Vereniging Kindergeneeskunde en Kind & Gezin, geniet een aangepaste melkvoeding op basis van koemelk meestal de voorkeur.
• Gewone koemelk is niet geschikt, onder meer omdat het slecht verteerbaar is, te veel eiwitten en te weinig koolhydraten, ijzer, vitamine D en essentiële vetzuren bevat.
Als u er toch voor kiest om op de leeftijd van 12 à 18 maanden over te schakelen naar (volle) koemelk, dan moet het kind extra vitamine D krijgen tot de leeftijd van 6 jaar. Bovendien is een evenwichtige vaste voeding, met aandacht voor beperkte eiwitinname noodzakelijk.
• Geitenmelk en paardenmelk zijn niet geschikt voor baby's: hun samenstelling verschilt sterk van moedermelk en ze bevatten niet de juiste voedingsstoffen voor de groei en ontwikkeling van de baby. Ze kunnen leiden tot een tekort aan energie, vitamines en essentiële vetzuren.
Er bestaan sinds kort wel zuigelingenvoedingen op basis van geitenmelk die voldoen aan de normen voor zuigelingenvoeding. Vraag na bij uw arts of regioverpleegkundige van Kind & Gezin.
Plantaardige dranken
• Plantaardige dranken op basis van soja, noten, rijst, haver, hazelnoot, amandel enzovoorts, zijn niet geschikt als zuigelingenvoeding. Ze hebben een lagere eiwitkwaliteit, ze voldoen niet aan de wettelijke normen voor de nutritionele samenstelling van zuigelingenvoeding, ze zijn niet allemaal verrijkt met calcium en ze zijn vaak gesuikerd.
• Na de leeftijd van 3 jaar kunnen plantaardige dranken af en toe als een verfrissend tussendoortje gedronken worden, maar omwille van de zoete samenstelling kunt u dit toch het best beperken. Gebruik bij voorkeur producten die verrijkt zijn met calcium en die niet gezoet zijn.
• Speciaal bewerkte kunstvoedingen (start-, opvolg- en groeimelk) op basis van soja- of rijsteiwitten zijn wel aanvaardbaar voor voldragen zuigelingen tot 3 jaar die geen voeding op basis van koemelk mogen of kunnen krijgen.
In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, bieden deze producten geen enkel (gezondheids)voordeel in vergelijking met aangepaste preparaten op basis van koemelk. Soja-eiwit is bijvoorbeeld niet minder allergeen dan koemelkeiwit en is ook zinloos bij bijvoorbeeld kolieken of vage voedingsklachten.
Bij prematuren worden producten op basis van sojamelk afgeraden vanwege een verhoogd risico op een verminderde botdichtheid, en een tragere gewichtstoename en lengtegroei.
Bronnen:
http://www.kindengezin.be/img/consensus130625.pdf
http://www.kindengezin.be/voeding-en-beweging/flesvoeding/soorten/