4 leuke recepten met peuter groeimelk

minimi_recepten_groeimelk.jpeg

dossier

Peuter groeimelk bevat essentiële voedingsstoffen die je kindje nodig heeft en maakt deel uit van een gezonde, gevarieerde voeding. Je kleintje kan de peuter groeimelk drinken, maar er bestaan ook lekkere receptjes met peuter groeimelk waarmee je je peuter kan verwennen! Hieronder vind je 4 makkelijke recepten terug die je zeker eens kan proberen.

Peuter groeimelk is geschikt voor kinderen vanaf 1 jaar. Gebaseerd op 125 jaar onderzoek hebben de experten bij Nutricia de Nutrilon® peuter groeimelken met Pronutra-Advance ontwikkeld, die je kindje essentiële voedingsstoffen bieden, als onderdeel van een gezonde en gevarieerde voeding.

Drinkt je kindje de peuter groeimelk niet helemaal op? Dan kun je altijd een paar lepeltjes peuter groeimelk toevoegen aan zijn papje of lievelingskost, maar je kunt je oogappel ook verwennen met een heerlijk dessert of een lekker gerechtje waar peuter groeimelk in verwerkt is.

Goed om weten: bij soep, fruitmoes, puree... is het aan te raden om de peuter groeimelk net voor het opdienen aan de bereiding toe te voegen, om zoveel mogelijk voedingsstoffen te behouden.

Vanillecrème

150 ml peuter groeimelk
10 g maïzena
1 vanillestok
optioneel: enkele druppels oranjebloesemwater of een lepeltje griesmeel

  • Giet de peuter groeimelk in een pannetje.
  • Snijd de vanillestok in de lengte doormidden en leg hem in de melk.
  • Verwarm de peuter groeimelk op een zacht vuur zodat de vanillestok goed kan intrekken en zijn smaak kan afgeven. Zodra de melk warm is, roer je de maïzena erdoor. Blijf roeren tot de melk is ingedikt en de textuur van een crème heeft.
  • Verwijder de vanillestok en giet de pudding in kleine potjes. Laat de potjes pudding wat afkoelen en zet ze daarna in de koelkast.

Het is mogelijk dat de crème tijdens het opstijven hard wordt, zoals een flan. Houdt je kindje niet van die textuur, dan kan je de flan voorzichtig doorroeren om hem weer smeuïg te maken.

Velouté van gevogelte

1 kleine wortel (of een halve grote wortel)
1 zoete aardappel
1 sucrine (het hart van een Romeinse sla)
30 g kippenwit (van een hoevekip)
2 el peuter groeimelk
1 klontje boter

  • Was de sucrine, dep ze droog en maak de blaadjes los. Schil de wortel en de zoete aardappel.
  • Hak de wortel in schijfjes en snijd de zoete aardappel en de kip in kleine stukjes.
  • Stoom de kip samen met de groenten gedurende 15 minuten in een stoommandje.
  • Verwarm de peuter groeimelk op een zacht vuur tot de melk begint te pruttelen.
  • Doe de gare kip en de groenten in een mengkom, en bewaar het kookvocht.
  • Meng de kip en de groenten en voeg ondertussen beetje bij beetje de warme peuter groeimelk en de boter toe. Voeg eventueel nog wat extra kookvocht toe.
  • Doe de velouté in een diep bordje en werk af met enkele krokante slablaadjes. Heerlijk!

Chocolademuffins

Voor 8 tot 10 muffins

200 g bloem
100 g fondantchocolade
150 g appelmoes
200 ml peuter groeimelk
50 ml koolzaadolie

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Smelt de chocolade au bain-marie.
  • Meng de bloem met de fruitmoes. Voeg de olie toe en roer goed om.
  • Giet beetje bij beetje de peuter groeimelk erbij en meng het beslag goed door.
  • Voeg ook de gesmolten chocolade toe.
  • Giet het beslag in 8 tot 10 kleine vormpjes en bak de muffins 20 tot 25 minuten in de oven.

Bloemkoolpuree met curry

150 g bloemkool (4 of 5 roosjes)
4 el peuter groeimelk
1 snuifje zacht currypoeder

  • Was de bloemkoolroosjes en halveer ze. Stoom de bloemkoolroosjes gedurende 15 minuten in een stoommandje. Haal de bloemkool vervolgens uit het mandje en bewaar het kookvocht.
  • Verwarm de peuter groeimelk in een pannetje en voeg 2 eetlepels kookvocht aan de melk toe.
  • Pureer de gare bloemkoolroosjes met het currypoeder en voeg beetje bij beetje het melkmengsel toe tot de bloemkoolpuree smeuïg is.
  • Voeg het melkmengsel volledig toe als je kindje graag dunne puree eet. Voor stevigere puree gebruik je maar een deel van het melkmengsel.
  • Is je kindje al iets ouder, dan kan je de puree afwerken met krokante stukjes kort gestoomde bloemkool. Dat zorgt voor afwisseling in textuur.  

In samenwerking met Nutricia


Laatst bijgewerkt: juni 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram