Parelwratjes of waterwratjes (molluscum contagiosum) is een veel voorkomende huiduitslag bij kinderen tot 10 jaar. Hoe kan je ze herkennen, onderscheiden van andere aandoeningen, en hoe moet je ze behandelen?
Met de groeiende aandacht voor de gezondheids- en milieuvoordelen van een plantaardig dieet neemt ook het aantal vegetariërs toe. Toch blijft de vraag of een vegetarisch dieet geschikt is voor kinderen onderwerp van discussie. Veel ouders vragen zich af: is vegetarisme gezond voor kinderen?
Het Gianotti-Crosti-syndroom treft kinderen jonger dan 9 jaar na een virale infectie of een vaccinatie. Er verschijnen eerst blaasjes (roze, verhoogde bultjes) op de billen, gevolgd door uitslag op de armen, benen, het gezicht en in zeldzame gevallen op de romp. Deze uitslag is goedaardig, maar kan jeuk veroorzaken.
Het Rett-syndroom is een zeldzame neurologische aandoening die uitsluitend meisjes treft. Het veroorzaakt ernstige cognitieve en fysieke beperkingen. Hoewel er geen genezing bestaat, kunnen patiënten met de juiste zorg een levensverwachting van meerdere tientallen jaren hebben.
Veel kinderen krijgen te maken met tandproblemen zoals gaatjes, ontstoken tandvlees of scheve tanden. Deze problemen kunnen niet alleen pijn veroorzaken, maar ook invloed hebben op het volwassen gebit. Gelukkig zijn de meeste tandproblemen te voorkomen met goede mondhygiëne en regelmatige tandartscontroles.
Door te hoesten probeert ons lichaam slijmen, virussen en bacteriën uit onze luchtwegen te krijgen. Het is dus een nuttige reflex die we beter niet onderdrukken. Al kan een hoest natuurlijk wel vervelend zijn. Zeker 's nachts. Wat kan je op zo’n moment doen om het hoesten te stoppen?
Het is een van de schaduwzijden van het moederschap: koken van woede en staan schreeuwen tegen je kind. Toch overkomt het alle moeders. Wat volgt is diepe schaamte om wat net is gebeurd. Moederwoede kan lastig zijn, maar je kan er wel mee leren omgaan. We geven enkele tips.
Geregeld mogen we op consultatie bij Karolien Raeymaekers, klinisch psycholoog-gedragstherapeut en auteur van Denk als je peuter/kleuter. Deze keer namen we een vraag mee van Kristien, wiens zoontje maar al te graag stenen of andere dingen verzamelt.
Peuters die graag op ontdekking gaan, steken maar al te graag dingen in hun mondje. Dat je als ouder alert moet zijn, wist je al, maar wist je ook dat kindjes eigenlijk beter geen (volledige) noten eten voor ze zes jaar oud zijn?
Rauw of ondergekookt voedsel zoals vlees, vis, eieren, melk, kaas en zeevruchten kan besmet zijn met bacteriën die gevaarlijk zijn voor kinderen (Salmonella, E. coli, Listeria). Waarom zijn kinderen zo kwetsbaar voor zo'n voedselvergiftiging, terwijl volwassenen zonder problemen zulke rauwe producten kunnen eten?
Paw Patrol, Frozen… Waarom krijgt je peuter maar niet genoeg van die kleine pups en prinses Elsa? Dat heeft alles te maken met de hersenontwikkeling van je kind. Maar mag je eraan toegeven? Hoeveel schermtijd is aanvaardbaar?
Tot voor kort ging je baby of peuter nog met plezier in bad of douche, maar plots reageert die hysterisch als je de kraan openzet? Veel kinderen krijgen te maken met watervrees. Waar komt die angst vandaan en wat kan je doen?
Baby's hebben van nature een grote zuigbehoefte. Ze worden niet voor niets zuigelingen genoemd. Een tutje kan helpen om aan die grote zuigbehoefte te voldoen, maar wanneer is het tijd om het tutje weg te nemen? We vroegen het aan logopediste Bregje Hoogmartens.
Eindelijk nog eens samen met het gezin op reis, het hoogtepunt van het jaar... Maar met kleine kinderen op reis gaan, is niet altijd evident en zeker een autovakantie kan een uitdaging zijn. Met deze vier tips maak je het net iets makkelijker.
De hele dag een baby én een peuter vermaken kan vermoeiend zijn, en dat ze zich in verschillende ontwikkelingsstadia bevinden maakt het er niet makkelijker op. Gelukkig zijn er ook enkele activiteiten die ze samen kunnen doen.
“Als je met enkele aandachtspunten rekening houdt, kan je multimedia gerust inzetten om de taalontwikkeling van je kind te stimuleren”, vertelt logopediste en orthopedagoge Tine Seghers ons. En naar goede gewoonte heeft ze ook heel wat tips.
De brooddoos voor je peuter of kleuter vullen met een lunch die even lekker als gezond is? Da’s een eitje. Kijk maar eens naar de tips van voedingsdeskundige Gisèle Gual.
Inkt is een samenstelling van allerhande chemische stoffen. Hoewel het goedje niet bedoeld is voor contact met je huid, belandt het daar wel soms. Voor korte memo’s bijvoorbeeld of een tekeningetje op de arm van je kind. Inkt komt zo in onze bloedbaan terecht. Hoe ongezond is dat precies?
De peutertijd is per definitie een erg vermoeiende tijd voor ouders, maar weet vooral dat je kindje het lastig héeft, en geen lastpak ís. Hoe kan je best omgaan met uitdagend gedrag? Tips van Karolien Raeymaekers, klinisch psycholoog-gedragstherapeut en auteur van 'Denk als je peuter/kleuter'.
Kinderhersenen zijn namelijk nog volop in ontwikkeling. Dat betekent dat een uurtje minder slaap veel schadelijker is dan een verloren uur slaap bij volwassenen. Welke signalen wijzen op een slaaptekort bij kinderen?
Kan jij de symptomen van een verkoudheid, griep en corona van elkaar onderscheiden? Want die lijken wel een beetje op elkaar. Het feit dat baby’s en kinderen zelf de klachten niet (goed) kunnen verwoorden, helpt natuurlijk ook niet echt. We zetten de verschillende symptomen even op een rij.
Wat zijn de symptomen van een koemelkallergie, en wanneer is er sprake van een lactose-intolerantie? Kraamverzorgster Stéphanie Pilyser zet de verschillen op een rij en heeft ook enkele praktische tips en weetjes.
Wat kan je doen tegen een loopneus, verstopte neus en hoest? Zijn er doeltreffende natuurlijke middeltjes om de verkoudheid van een baby of peuter te behandelen, en wat als die niet volstaan? We zetten alle info op een rij.
Zoekt je kind voortdurend grenzen op? Heb je het gevoel dat hij niet luistert, dat je woorden niet doordringen en dat hij je soms zelfs uitlacht? Weet dan dat achter dat uitdagend gedrag andere behoeften schuilgaan. Psycholoog Valentine Anciaux geeft tekst en uitleg aan de hand van enkele sleutelvragen.
Op emotioneel vlak zit een peuter op een rollercoaster. Niet moeilijk dat hij regelmatig driftbuien krijgt. De oorzaken van die uitbarstingen van je (b)engeltje kun je opdelen in 7 categorieën. Alle 7 even redelijk en begrijpelijk.
Uiteraard moet je de schermtijd van je peuter beperken, maar als hij dan toch even de tablet krijgt, kies je maar beter voor een app die goed is voor z'n ontwikkeling. Zoals deze bijvoorbeeld.
Als je getuige bent van een verstikking, moet je snel optreden. Als je het obstakel niet met de vingers kan verwijderen, kan je, zowel bij een volwassene als bij een kind, twee technieken toepassen: op de rug slaan en/of buikstoten geven (Heimlich-greep).