Gezonde vistaco’s van glutenvrije tortilla’s
Laatst bijgewerkt: mei 2019
recepten
Ben je dol op vistaco’s, maar kun je geen glutenvrije tortilla’s vinden? Met yams kun je die ook maken. Yam is een knolgroente die je veelal kunt vinden bij toko’s en Aziatische supermarkten.
Ingrediënten voor 2 personen
Voor de vulling:
225 gram heilbotfilet, vel en graten verwijderd
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels vers gehakte koriander
Sap van ½ limoen
1/8 theelepel gemalen komijn
Zeezoutvlokken
Voor de aquafaba-mayo:
120 ml aquafaba (het vocht uit een blik biologische kikkererwten)
1 theelepel vers citroensap
3/4 theelepel koosjer zout of zeezoutvlokken
Ca. 360 ml neutrale olie (zoals zonnebloem- of druivenpitolie)
Voor de aquafaba-room:
120 ml Aquafaba-mayo (zie boven)
1/4 theelepel gemalen komijn
Sap van 1/2 limoen
Koosjer zout of zeezoutvlokken
Voor de taco’s:
1 kleine yam (ca. 12 cm in doorsnee), geschild
40 gram geschaafde kool
Sap van ½ limoen
Koosjer zout of zeezoutvlokken
Ringetjes rode ui
½ avocado, in dunne plakken
Enkele druppels Aquafaba-room (zie boek)
Verse blaadjes koriander
Partjes limoen, voor erbij
Aquafaba-room maken
Maak eerst aquafaba-mayo. Klop de aquafaba, het citroensap en het zout in een kleine kom door elkaar. Schenk de olie er in een zeer dun maar gestaag straaltje bij terwijl je intussen blijft kloppen met een (staaf)mixer op de middelste stand. De aquafaba zou moeten beginnen op te stijven en uit te zetten, maar dat kan een paar minuten duren; de mayo zal dan glad en dik zijn.
Doe de mayo in een luchtdicht afgesloten doosje en bewaar zo maximaal een week in de koelkast.
Voor de aquafaba-room: doe alle ingrediënten (zie ingrediëntenlijst) in een kleine kom en meng ze voorzichtig. Doe het mengsel in een schone pot, sluit af en bewaar maximaal een week in de koelkast.
Gezonde vistaco’s maken
Snijd voor de vulling de heilbot in 4 gelijke repen. Leg ze in een kom en meng met de olijfolie, koriander, het limoensap, de komijn en een flinke mespunt zeezoutvlokken. Dek af en laat enkele minuten marineren.
Neem voor de taco’s een grote mandoline en schaaf hiermee van de yam 4 tortillaplakken van circa 3 mm dik. (Als je niet zo’n grote mandoline hebt, kun je dat ook heel voorzichtig met een scherp mes doen.)
Meng in een kleine kom de kool met het limoensap en een mespunt zout en zet opzij.
Verhit een kleine koekenpan met antiaanbaklaag op halfhoog vuur. Voeg de repen heilbot toe en bak ze circa 2 minuten per kant, of tot ze net gaar zijn.
Leg een reep vis op elke yam-tortilla en leg daarop de geschaafde kool, rode ui en avocado. Besprenkel met aquafaba-room en eindig met koriander.
Serveer meteen en geef er partjes limoen bij om erover uit te knijpen.
Auteur: Nancy Van Batenburg