Recept: moussaka light
recepten
Een heerlijke moussaka waar je zonder schuldgevoel kan van smullen.
Het recept vraagt iets meer werk, maar je kunt de aubergines al vooraf grillen.
Ingrediënten: 2 aubergines, 300 g kalfsgehakt, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 1 blikje tomatenpuree, 400 g tomaten in blokjes (in blik), olijfolie, gehaktkruiden (kaneel, een vleugje komijn, zuiderse kruiden en nootmuskaat), 150 g ricotta, parmezaan (circa 50 g), peper en fleur de sel of maldonzout, 2 el olijfolie (1/2 om de ui en look in te bakken, 1/2 om de grillpan in te smeren, 1 om de ovenschaal mee in te wrijven.
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Snipper de gepelde ui en look fijn en bak ze glazig in een scheutje olijfolie.
- Snij de aubergines in dunne schijven en rooster ze langs beide kanten in een grillpan (die zeer licht ingewreven is met olijfolie) of op de BBQ. De auberginerepen moeten een bruin grillpatroon vertonen maar mogen niet zwart gekleurd zijn. Duw erop met een vork terwijl je ze grilt zodat het vocht verdampt. Kruid met peper en fleur de sel.
- Bak het gehakt rul in een pan en voeg de tomatenblokjes, de tomatenpuree, de gefruite ui en look en de kruiden toe.
- Maak laagjes in een ingevette ovenschaal: afwisselend een laag vlees en een laag aubergine (veel aubergine) en eindig met een ricottalaag. Strooi de parmezaanschilfers erover.
- Zet de schotel een half uurtje in een voorverwarmde oven op 180 °C.
Uit het boek '5 kilo minder in 5 weken' van Hilde Deweer in samenwerking met gezondheid.be.
Uitgegeven door WPG, Antwerpen.
Verkoopprijs: 12,99 euro 128 pagina's - ISBN 978 90 2233378 5